Kétmilliárd eurót vitt el a víz

párizs, árvíz
Vágólapra másolva!
Több tízmillió euró gyorssegélyt utal át a francia kormány az elmúlt napok árvízkárosultjainak. Négy halálos áldozata van a természeti csapásnak, 24-en sérültek meg, a végleges kárösszeg elérheti a kétmilliárd eurót. 
Vágólapra másolva!

Az esőzések mindenhol megszűntek az országban, a Szajna vízszintje már sehol nem emelkedik. Jóllehet még mindig 14 megyében van érvényben árvízriasztás, már sehol sem a legmagasabb fokozatú, a hétvégén pedig már nem kellett kitelepíteni embereket. Az apadás azonban hosszú lesz.

Párizsban az elmúlt 30 év legmagasabb vízállását produkálta a Szajna. A kép múlt pénteken készült, de a rakpartok még most is víz alatt vannak Forrás: muzeumcafe.reblog.hu

Az állam létrehoz egy sürgősségi alapot, amelyből több millió eurót utalnak át azoknak, akik mindenüket elvesztették az árvízben, de még várniuk kell a biztosítóik kártérítésére. A biztosítók pénteken még 600 millió euróra, hétfőn már legalább egymilliárd euróra becsülték a károkat, de

becslések szerint ez az összeg végül elérheti kétmilliárd eurót.

A természeti katasztrófa sújtotta helyzetet szerdán hirdeti ki a kormány, azt követően kezdődhet a kártérítések kifizetése. A kormányülést követően teszik közzé azon települések listáját, amelyek kártérítésre jogosultak.

Párizsban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat,

és a vízszint a szombat hajnali 6,10 méteres tetőzés óta óránként egy centiméterrel csökken. A rakpartokat még víz borítja, az elővigyázatossági intézkedések ezért a héten még érvényben maradnak. A párizsi Louvre és az Orsay Múzeum - ahol védelembe helyeztek több ezer műkincset - kedd előtt nem nyitnak ki.