Egyre kevesebb a véradó

véradás
Budapest, 2014. szeptember 11. Egy férfi vért ad Budapesten, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságán 2014. szeptember 11-én, ahol a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorista támadások 13. évfordulóján az amerikai nagykövetség és a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett az áldozatok emlékére, az amerikai Nemzeti Szolgálat és Emlékezés napja alkalmából. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Miközben egyre nő azok száma, akik kizárólag vérplazmát adnak, a véradók száma folyamatosan csökken Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan csökken a véradók, míg egyre nő a kizárólag vérplazmát adományozók száma - írja a Magyar Idők.

Csökken a váradók száma Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Annak érdekében, hogy ne apadjon veszélyes szint alá az országban a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk.

Ott vannak fesztiválokon is

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy

átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb. Jákó Kinga úgy fogalmazott: mindent megpróbálnak, hogy megnyerjék az új nemzedékeket e nemes célnak. Nyaranta például rendszeresen kitelepülnek a véradásszervező Magyar Vöröskereszttel a különböző fesztiválokra, egyéb rendezvényekre.

A főigazgató azt mondta, hogy a fiatalokból sem hiányzik az empátia és a segítőkészség, ezt bizonyítja az úgynevezett irányított véradások sikere, vagyis amikor vércsoport-azonosság esetén konkrét személynek adják a vért.

40-50 ezer esetben életmentő

A térítéses véradási formák azonban megváltoztatták a hajlandóságot.

miután megnyílt a helyi plazmaközpont - közölte Jákó Kinga, aki szerint a térítésmentes véradási rendszeren ennek ellenére nem szabad, és a világ civilizált részén nem is terveznek változtatni.

A lap azt is hozzáteszi, emellett viszont nem lehet elítélni, hogy a plazmaközpontok hivatalosan kompenzációnak nevezett anyagi ellenszolgáltatást nyújtanak.

A vérplazmából készülő gyógyszerek ugyanis a becslések szerint csak Magyarországon évente 40-50 ezer esetben bizonyulnak életmentőnek.