Több vizsgálat a Spéder-érdekeltségek ügyében

FHB Bank
Vágólapra másolva!
Három cégnél is vizsgálódnak a hatóságok Spéder Zoltánhoz kapcsolódó ügyek miatt. Szerdán a Magyar Postánál jártak nyomozók egy ismeretlen tettes ellen, csalás gyanújával indított nyomozásban, közben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál tartottak házkutatást. Mai hírek szerint pedig a NAV május elején minden adónemre kiterjedő vizsgálatot indított az Index.hu-t is kiadó CEMP Zrt.-nél.
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást - közölte az ORFK. A rendőrség közlése szerint az FHB-bankcsoport mellett több más helyszínen is házkutatások voltak,

a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az FHB kérdésünkre azt válaszolta: folyamatban lévő ügyről nem adhatnak tájékoztatást, a rendőrség pedig a „büntetőeljárás érdekeire tekintettel” nem kívánt bővebb tájékoztatást adni.

Az FHB Bank egyik fiókja Forrás: Mudra László - Origo

A házkutatásról szóló hírek azt követően érkeztek, hogy a hét elején a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt. Nem sokkal ezután a tőzsdén is felfüggesztették az FHB-papírok kereskedését.

Az FHB-csoport közleményben reagált a nyomozás hírére. Azt írják, a csalás miatt folyó eljárásban együttműködnek a rendőrséggel, azonban

a korábban kiszabott felügyeleti bírsággal nem értenek egyet,

ezért felülvizsgálatért fordulnak a bírósághoz.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint érdemben még nem lehet a nyomozásról semmit kijelenteni. Szerinte a nyomozó hatóságok dolga, hogy felmérjék a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatos döntéseket.

Magyar Posta: Nem az MNB volt a feljelentő

A nyomozó hatóságok arról tájékoztatták a Magyar Posta Zrt.-t, hogy csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak, amely során a Magyar Postánál is eljártak – közölte a társaság a közleményében.

A cég azt írta: a Magyar Posta vezetése mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival. Hozzátették, folyamatban lévő ügyről van szó, ezért a postának nem áll módjában további információkat megosztani.

Az első információk arról szóltak, hogy a nyomozás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentése nyomán indult, de ezt az MNB később cáfolta.

Spéder Zoltán 2014-ben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A CEMP-nél járt a NAV

A 444 ma reggeli híre szerint május elején minden adónemre kiterjedő vizsgálatot indított a NAV az Index.hu kiadójánál, a Spéder Zoltán tulajdonában lévő Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél. Az ilyen átfogó vizsgálatok esetén 90 napig vizsgálódhat a hatóság, de a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózóknál ez akár 120 nap is lehet.

A vizsgálatot érintő kérdéseinkre a NAV adótitokra hivatkozva utasította vissza a válaszadást.

Demján levele Orbánnak

Több százezer ember kisemmizésére készül Spéder Zoltán, az FHB elnöke, írta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek. Demján szerint Spéder Zoltán az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. Demján Sándor azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vizsgálja ki, hogyan érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok. Azt írta, meggyőződése, hogy

a kormányt és a miniszterelnököt is félretájékoztatták a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

A kormányfő válaszolt Demján levelére, ebben azt írta: a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet június 6-án, hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet.

Lázár: Spéder Zoltán a barátom

„Spéder Zoltán a barátom volt, és a barátom is marad” - mondta Lázár János a tegnapi Kormányinfón, hozzátéve, éppen ezért nem tud elfogulatlanul nyilatkozni róla.

„A takarékszövetkezeti integráció egy nagy siker. Spéder Zoltán minden támadást ki fog védeni és túl fog élni” - mondta a miniszter. Egy sikeres embert szerinte gyakrabban támadnak.