Ezzel a hajóval mentenek a Balatonon

mentőhajó, Balaton
Balatonlelle, 2016. június 12. A Rupert sürgősségi mentőhajó Balatonlellén, a kikötőben 2016. június 12-én. A 24 órás szolgálatban álló, roham-mentőkocsi felszereltségű gyorshajó a tihanyi kikötőben állomásozik, az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A roham-mentőkocsi felszereltségű mentőhajó 24 órás szolgálatban áll.
Vágólapra másolva!

A hétvégén megkezdte napi 24 órás szolgálatát a Balatonon a Rupert sürgősségi mentőhajó a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) héttagú flottájának részeként. A tihanyi kikötőben állomásozó hajót az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja.

3-5 perc alatt a helyszínen

A roham-mentőkocsi felszereltségű Rupert mentőhajó 80-90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július elsejétől még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot.

A Rupert sürgősségi mentőhajó Balatonlellén, a kikötőben Forrás: MTI/Varga György

A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen. A VMSZ-nek az idén még nem kellett emberéletet menteni és eddig mindössze egy megfeneklett vitorlás mentésére volt szükség.

A 24 órás szolgálatban álló, roham-mentőkocsi felszereltségű hajó Tihanyban állomásozik Forrás: MTI/Varga György

Nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízimentőik, akik - miután megduplázták a bérüket - napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak. A VMSZ vízimentői tavaly négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon.