Lehallgatókészüléket találhattak az Eötvös Károly Intézetben

Jávor Benedek
Vágólapra másolva!
Gyanús készüléket találtak a Soros-alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában. A megkérdezett szakértő szerint az eszköz adattovábbításra is alkalmas. A PM-es Jávor Benedek 
Vágólapra másolva!

Valószínűleg lehallgatókészüléket találtak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában. A Facebook-oldalukon azt írták: a gyanúsnak tűnő készülék a távközlési vezetékeket, többek között a wifit fogta közre, a más funkciót ellátó kábelárnyékoló doboz helyett.

Szakértő is vizsgálta

A szerkezetet megvizsgáltatták egy névtelenséget kérő szakértővel is, aki szerint egy olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely

adattovábbításra alkalmas.

"Nem tudjuk, hogy a szerkezet kitől származik, és hogyan került az irodánkba, mindenesetre biztosan állíthatjuk, hogy nincs senki előtt titkolnivalónk” - írták.

Törvénymódosítást sürget a PM

A Fidesz kormány régóta folytat hadjáratot a számára "nem kedves" civil szervezetek politikai indokokból való ellehetetlenítésére, ezért feltételezhető, hogy a magyar szolgálatoknak köze lehet az akcióhoz - állapította meg közleményében a PM-es Jávor Benedek EP-képviselő.

Jávor Benedek szerint a független bírói kontroll nélküli megfigyelést elítélte Strasbourg is Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a magyar állam kedden jogerősen pert vesztett a Társaság a Szabadságjogokért két jogászával szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán: a strasbourgi bíróság kimondta, hogy az európai emberi jogi normáknak nem felel meg a független bírói kontroll nélküli titkos megfigyelés.

Jávor szerint az Eötvös Károly Intézet bejelentése azt mutatja, hogy

nem csupán a szabályozás nem megfelelő, de a mindennapi gyakorlatban is átláthatatlan, garanciákat nélkülöző módon zajlanak titkos megfigyelések

Magyarországon. Ezért a PM törvénymódosítást sürget a témában.

Soros-alapítvány

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet 2003-ban a Soros Alapítvány hozta létre azért, hogy „a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására”.

Idén márciusban Vaszily Miklós, az MTVA vezetőjének az irodájában találtak poloskát. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda tiltott adatszerzés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.