Magyarok buszbalesete: még mindig nincs ítélet

hurgada buszbaleset
Hurghada, 2011. november 8. A magyar turistákat szállító autóbusz a 2011. november 6-án történt baleset helyszínén Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada közelében. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ma sem született ítélet a Legfelsőbb Bíróságon az öt évvel ezelőtti egyiptomi buszbalesettel kapcsolatos perekben, amiket az életben maradt áldozatok indítottak az utazási iroda ellen. A sérültek évek óta azért küzdenek, hogy a Best Reisen elismerje a felelősségét a tragédiában, amiben tizenegy magyar turista halt meg, köztük gyerekek is, huszonkilencen pedig megsérültek. Volt, aki súlyosan. Laczkovics Gergely a bal karját és a jobb fülét vesztette el, és több arcműtéten esett át. Örökre megváltozott az élete.
Vágólapra másolva!

Körülbelül tíz újságíró, néhány fotós és egy tévétársaság operatőre várta a mára kitűzött két per tárgyalásának eredményét a Kúrián. Az egyikben még csak az utolsó szó jogán hallgatták meg a feleket, a másfél órával későbbre kitűzött másodikban viszont ítélethozatalt ígértek. Ehhez képest elnapolták a döntést, amit nem indokoltak meg. A későbbre halasztott ítélet a sérültek jogi képviselőit is meglepte.

Az egyiptomi buszbaleset helyszíne Forrás: Google

A baleset 2011. november 6-án 18 óra után történt. Három, turistákkal teli busz indult a hurghadai üdülőövezetből a repülőtérre, amikor a 39 magyar turistát szállító első busz körülbelül 90 km/h-s sebességgel megpróbált bevenni egy éles kanyart, a padkának csapódott. Ettől a bal oldalára dőlt, és még tíz métert csúszott a földön, mielőtt megállt.

Hurghada, 2011. november 8. A magyar turistákat szállító autóbusz utastere a 2011. november 6-án történt baleset helyszínén, Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada közelében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Volt, aki azonnal meghalt. Másnak súlyos sérülései lettek, de volt olyan is, aki a mellette ülő édesanyját és feleségét vesztette el, a velük utazó két kisfia pedig nagyon súlyosan megsérült.

Az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait katonai repülővel hozták haza Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Laczkovics Gergely, aki arra kérte, az arcát ne mutassuk, az Origónak azt mondta, szeretné már lezárni az ügyet.

A mérnökként dolgozó férfinak a bal karja sérült meg annyira, hogy amputálni kellett, ráadásul kapott egy komoly sebfertőzést is. A feje is súlyosan sérült. Az arca jobb oldala gyakorlatilag eltűnt egy nagy részen, amit különböző bőrpótlásokkal egészítettek ki. Emellett több csontja is eltört. Egy évig tartott a kórházi kezelése és a rehabilitáció.

A tragédia jelentősen megváltoztatta a férfi mindennapjait. Ma már újra az építőiparban dolgozik, ott, ahol az egyiptomi út előtt, de nem képes arra, amire korábban. Azt mondja, bizonytalanabb lett a mozgása, hiszen egészen más egy karral élni. Így az állapota folyamatos odafigyelést igényel.

A hátsó sorban ülnek a súlyosan sérült áldozatok Fotó: Hirling Bálint - Origo

A férfi két évvel a tragédia után anyagi kártérítést kapott a nyaralásukat szervező vállalkozás különböző, egyiptomi partnercégeinek biztosítóitól, de az utazási iroda semmit sem fizetett. A cég csődöt jelentett. Az egyiptomi bíróságon tartott első tárgyalás megállapította a buszsofőr felelősségét, a Best Reisennel kapcsolatban viszont azóta sem született döntés.

- mondta. A perekben június 22-én születhet ítélet a Kúrián.