Tízmilliárdot kap kórházakra az Irgalmasrend

A Budai Irgalmasrendi Kórház
A Budai Irgalmasrendi Kórház homlokzata. Tízmiliárdos fejlesztési keretre számíthat a fenntartó
Vágólapra másolva!
Három év alatt tízmilliárd forintból fejlesztheti kórházait és ingatlanjait a Betegápoló Irgalmasrend a kormány döntése szerint.
Vágólapra másolva!

Idén 780 millió, 2018-ig pedig további 9,22 milliárd forintot kap a Betegápoló Irgalmasrend, a kormány így ismeri el a szervezet "közfeladat átvállalásával kapcsolatos munkáját" - derül ki a Magyar Közlöny legújabb számából.

A kormány részben hazai és uniós forrásokból biztosítaná a keretet, amiből az Irgalmasrend a tervek szerint felújítja budai, váci és pécsi kórházát, Hajóson pedig egy új szociális intézményt létesíthet.

A Budai Irgalmasrendi Kórház homlokzata. Tízmilliárdos fejlesztési keretre számíthat a fenntartó Forrás: MTI/Jászai Csaba

Része a tervnek

A budai kórház felújítása a határozat szerint összhangban van a tervezett budapesti kórházfejlesztésekkel is – magáról a programról azonban csak részinformációk, ellentmondásos hírek láttak napvilágot.

Az Origo csütörtökön írta meg, hogy a Semmelweis Egyetem 150 milliárd forintból és részben európai hitelből fejlesztené budai campusát, ahol a tervek szerint szinte minden lesz a szülészettől a pszichiátriáig, és ide helyeznék át a gyermekgyógyászatot is. Nem kizárt, hogy

ez lehet majd a sokszor emlegetett szuperkórház,

amit Lázár János kancelláriaminiszter szerint mindenképpen fel kell építeni.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint szuper, de nem új kórházak várhatóak Budapesten Forrás: Marton Szilvia

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ugyanakkor korábban arról beszélt, hogy nem feltétlenül épül valóban új mamutkórház Budapesten, inkább meglévő telephelyeket, intézményeket fejleszt majd a kormány.

Kell a hely a sportolóknak

Szintén a fejlesztési tervek része lehet, hogy Angyalföldre, a Honvédkórház mellé költöztetnék a Sportkórházat egy kormány-előterjesztés szerint.

Az építkezés már az idén elkezdődhet, a sietséget pedig a Magyar Idők szerint az is indokolja, hogy a Sportkórház Alkotás úti épületeit már odaígérték a Testnevelési Egyetemnek, ami előreláthatólag a jövő év második felében veheti birtokba az üressé váló ingatlanokat.