Orbán Vonának: Hiába udvarolnak Brüsszelnek

Orbán Viktor beszél Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. március 21. Orbán Viktor miniszterelnök válaszol Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Továbbra is támogatja Matolcsy György jegybankelnökségét Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt az azonnali kérdések és válaszok órájában közölte, miután az MSZP és az LMP is arról kérdezte őt, hogy helyén maradhat-e a nemzeti bank vezetője. 
Vágólapra másolva!

Vona Gábor az azonnali kérdések órájában azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől: Ön szerint tényleg az van Brüsszellel, aki Alaptörvényben zárná ki a kvótát? A Jobbik elnöke szerint a legjobb az lenne, ha az alaptörvényben rögzítenék a betelepítésikvóta-ellenességet. Nem ér meg egy politikai kampányt a kvóta ügye – mondta Vona.

Nehéz a Jobbik kedvében járni – reagált Orbán Viktor. Felidézte, hogy a Jobbik korábban népszavazást követelt a kvótákról. A miniszterelnök nem csodálkozik azon, hogy

a párt folyamatosan változtatja a véleményét.

Nem lep meg, hogy önök feladják az elveiket, és csak taktikai tanácsok motiválják a döntéseiket – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Zéró toleranciát hirdettünk a korrupcióval szemben Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán: Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Vona Gábor minderre azt mondta, Orbán ostobának nézi az embereket, mivel a miniszterelnök a referendummal el akarja terelni a figyelmet a korrupciós ügyekről és az egészségügy helyzetéről. A kvótaügy egy veszély, amit a miniszterelnök fenn akar tartani.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, zéró toleranciát hirdettek a korrupció ellen, minden ügyben forduljanak a nyomozóhatóságokhoz. A Jobbik Jean-Claude Juncker politikáját folytatja, aki szintén ellenzi a referendumot. Orbán szerint

a jobbikosok jó fiúk akarnak lenni,

de hiába udvarolnak nekik, nem fogják megkedvelni, inkább maradjon meg magyar hazafinak, az jobban áll önnek.

„Matolcsy megmentette a devizahiteleseket”

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint az MNB 136 milliárd forinttal vágta meg a devizaadósokat. Azt kérdezte, hogy megingott-e a bizalma a kormányfőnek Matolcsyban. Az LMP-s politikus offshore-lovagoknak nevezte a jegybank körül lévőket.

Orbán Viktor minderre azt mondta, Magyarországon megmentették a devizahiteleseket. Matolcsy György a legjobb jegybankelnök, aki lehet.

A jegybanki alapítványokból egyetlen fillér sem tűnt el.

Orbán szerint Matolcsy megmentette a devizahiteleseket, ráadásul több intézkedéssel segítette a magyar gazdaságot.

Schiffer András is Matolcsy Györgyről kérdezte Orbánt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Schiffer András szerint Orbán a devizahiteles ügyben nem mond igazat. Az LMP frakcióvezetője szerint csak törvény állapíthat meg feladatot az MNB számára.

A miniszterelnök szerint Magyarországon az fordult elő, hogy a bankoknak szerződésről szerződésre kellett elszámolniuk. A bankoknak mindent ki kellett fizetniük a bírói ítéletek alapján. A jegybanki alapítványokról azt mondta, helyesli, ha a jegybank egyetemet épít, és részt vesz az oktatásban, valamint hogy ösztöndíjakat ad a pályázatokban részt vevőknek. Azt mondta, bízik abban, hogy a jegybank folytatja ezt a munkát.

Orbán: Ön hazudik!

Meddig maradhatnak még a helyükön személyes kinevezettei: Polt Péter és Matolcsy György? – címmel kérdezett Harangozó Tamás. Az MSZP képviselője szerint nagyot fordult a világ Orbán Viktorral 2010 óta, mivel a kormány kifosztja az országot. A népnek különféle intézkedéssel betömik a száját, miközben százmilliárdok mennek a haverokhoz – mondta Harangozó. Szerinte Polt Péter évek óta asszisztál a gazemberségek eltitkolásához. Harangozó azt kérdezte, meddig tűri még Orbán, hogy a helyén maradhat a legfőbb ügyész.

Harangozó Tamás leváltatná a legfőbb ügyészt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Orbán Viktor minderre azt válaszolta, meg kell adni a tiszteletet a helynek és a törvényalkotásnak, de ez néha nem sikerül. Ritkán találkoztam parlamenti pályafutásomon olyannal, hogy

valaki a kérdésben hazudik, de ez önnek sikerült –

mondta a miniszterelnök.

Az MNB elnökét a köztársasági elnök nevezi ki, míg a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára a parlament választja meg, kilenc évre. A szocialistáknak kifosztásról beszélni meglehetősen arcátlanság. Orbán Viktor felidézte, hogy Harangozó Tamás huszonévesen több millió forintot vett fel munka nélkül a Paksi Atomerőmű felügyelőbizottságában.

Harangozó bíróságra megy

Harangozó azt kérdezte, hogy mit gondol magáról Orbán. A miniszterelnöknek kutya kötelessége, hogy választ adjon a korrupciós ügyekre. Az MSZP-s politikus a bíróságon fog elégtételt venni Orbán kijelentéséért, valamint azt is mondta, hogy a mostani kormányfő elődjét is ki kéne lőni a holdra.

Orbán Viktor azt mondta, érdeklődve figyeli a baloldali belharcokat, de nagyra értékeli az ügyészség munkáját. Az MNB elnöke nélkül nem sikerült volna stabil pályára állítani a magyar gazdaságot, ezért a munkáját nagymértékben tiszteli.

Nincs nemzetbiztonsági kockázat

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője azt kérdezte a miniszterelnöktől: Semminek sincs következménye? Szerinte feltűnt a kormány környezetében egy „fehérgalléros arab bűnöző”. A jobbikos képviselő szerint az arab üzletember a terrorizmussal is kapcsolatban áll, és 2015 decemberében létrehozott egy élelmiszer-kereskedelemmel kapcsolatos céget. Gyöngyösi szerint az arab üzletember kilétét kínos csend övezi, mivel az Információs Hivatal sem tud róla semmit.

Orbán Viktor minderre azt válaszolta, a magyar kormány megvizsgálta a szóban forgó személy kilétét, és az üzletember

nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt Magyarország számára.

Jelenleg az amerikaiakkal próbáljuk tisztázni az illető személy pontos kilétét és tevékenységét. Kiterjedt tevékenységéről nem tudunk többet – tette hozzá.

Gyöngyösi Márton egy arab üzletemberről érdeklődött Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyöngyösi Márton azt mondta: akit az FBI körözött, betette a lábát Magyarországra, és az ön rokonával üzletelt, le kellene vonnia a konzekvenciát. Orbán Viktor minderre azt válaszolta, „egyelőre maradok”, és a parlamentet nem használom gazdasági érdekkörök közötti vitákra. A miniszterelnök azt is mondta, hogy „egyelőre nem tudjuk, hogy önt ki pénzeli, és hogyan jutott hozzá ezekhez az információkhoz”.

„Mindenki ott adózzon, ahol pénzt keres”

Léteznek-e offshore kommunák? – címmel kérdezte Orbánt Schiffer. Magyarország az offshore-károsultak között van – mondta az LMP frakcióvezetője. Úgy látja, a kormányfőt offshore-lovagok veszik körül. Orbán válaszában azt mondta, abban egyetértenek, hogy mindenki ott fizessen adót, ahol pénzt keres. A baj abból szokott lenni, hogy azok, akik itthon kerestek pénzt, nem itthon akarnak adózni. Ha tud ilyen személyről, akkor forduljon a megfelelő szervekhez.

Schiffer András azt mondta, a kormány környékén van egy filmügyi kormánybiztos, aki egy offshore hálózaton keresztül működteti a birodalmát. Az eljárásokat megindítottuk, és benyújtottuk a megfelelő törvényjavaslatokat. Ha elfogadták volna a javaslatainkat, akkor senki sem bizniszelhetne ilyen személyekkel. Orbán viszonválaszában elmondta, ismerje el Schiffer, hogy a mostani kormány vezette be azt a gyakorlatot, hogy csak magyarországi címmel rendelkező cég indulhat közbeszerzési pályázaton,

így itthon kell adót fizetnie.

Egyébként nem tud olyan személyekről, akik a Schiffer által említett módon kerülnék el a hazai adófizetést.