Montenegró a NATO-ba tart

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Budapest, 2016. február 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztériumban rendezett szokásos misszióvezetői értekezleten 2016. február 29-én. Az értekezleten Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán Montenegró szerződést ír alá a katonai szervezethez való csatlakozásról.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás előt arról beszélt, hogy az euroatlanti közösséget a hidegháború vége óta soha nem érte egyszerre annyi biztonsági fenyegetés, mint jelenleg, és ezekre a legjobb választ a NATO bővítése jelenti.

Montenegró csatlakozása hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bezárkózás stratégiai hiba lenne, ugyanis "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki szerint az észak-atlanti szövetségnek biztosítania kell a tagsági perspektívát azoknak országoknak, melyek szeretnének a tagjai lenni.

Montenegró decemberben kapott meghívást a szervezetbe, azóta sikeresen le is folytatták a tárgyalásokat. A csatlakozási okmányokat még ratifikálnia kell a 28 jelenlegi tagállamnak és Montenegrónak is, ez várhatóan egy-másfél évet vehet igénybe. A katonai szövetséghez legutóbb a mintegy 600 ezer lakosú Montenegróval szomszédos Albánia és Horvátország csatlakozott 2009-ben.