Meghalt Birtalan Balázs költő, melegjogi aktivista

Birtalan Balázs
46 évesen elhunyt Birtalan Balázs
Vágólapra másolva!
Hosszas betegség után elhunyt Birtalan Balázs költő, terapeuta, melegjogi aktivista, aki blogján számolt be a gyógyulásért folytatott küzdelemről és a vég elfogadásáról. 46 éves volt.
Vágólapra másolva!

Három évig próbált meggyógyulni daganatos betegségéből, mégis megnyugvással fogadta sorsát Birtalan Balázs. Haláláról élettársa vasárnap értesítette az Origót.

Megtért, kiközösítették

Az író, költő, melegaktivista és terapeuta 14 éves korától publikált rendszeresen. 1990–1992 között kispapként négy félév teológiát végzett Esztergomban, az Érseki Hittudományi Főiskolán, majd egy katolikus kisközösséghez csatlakozott, innen azonban 1993-ban kiközösítették homoszexualitása miatt.

46 évesen elhunyt Birtalan Balázs Forrás: Wikipedia

Ezután indította el barátaival a magyarországi keresztény-meleg mozgalmat a Bíborpalást, majd az Öt Kenyér Közösség formájában, és tíz éven át tevékenyen részt vett működésükben.

Haláláról írt

2010 óta pszichoterápiával foglalkozott, és eközben is rendszeresen közölt verseket, novellákat, illetve blogot is vezetett, Sorskönyv nélkül címen.

Ezen a felületen számolt be a rák ellen folytatott harcról, életútjának és halálának elfogadásáról.

"A rákkal nem küzdelemben álltam, hanem egy folyamatban veszek vele részt. E folyamatban én mindazt megtettem a gyógyulásom érdekében, amit józan ésszel és hitem szerint meg lehetett tenni."

- írta utolsó bejegyzésében. Január óta Balázs családi és baráti körben készült a távozásra, illetve egy "életvégi" interjút adott a Magyar Hospice Alapítványnak, amelyet ide kattintva lehet megnézni.

Legutóbbi, összkiadású verseskötete, a Felmászok a létra, tavaly októberben jelent meg. Készülő pszichológiai témájú könyve szerkesztés alatt van.