Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

macska, robot, gyilkos, állat
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-cat-lying-floor-image37057229
Vágólapra másolva!
Magyarországra is érkezett azokból az egyadagos macskaeledelekből, amelyekben magas vastartalmat mértek. A forgalmazó maga kezdeményezte a visszahívást, az érintett termékeket Európában és Oroszországban árulták. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint a Hill's Pet Nutrition visszahívást indított néhány macskaeledel esetében, miután a vállalkozás saját önellenőrzésén kiderült, hogy a macskatápok vastartalma a megengedettnél magasabb, az egyik összetevő, egy előkeverék miatt.

Itthon is lehet kapni

Az érintett termékek Európában és Oroszországban kerültek forgalomba, és az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén kapott információk szerint Magyarországra is érkezett a termékből.

Hányás, hasi fájdalom, hasmenés a túladagolás tünetei Forrás: Dreamstime

A visszahívással érintett termékek közül Magyarországra az alábbiak érkeztek:

Science Plan Sterilised Cat Chicken

  • kiszerelés: 12 X 85 g
  • gyártási szám: 1941PT
  • lejárati idő: 10.2017

Science Plan Sterilized Cat Mix2

  • kiszerelés: 4 X (12 X 85 g
  • gyártási szám: 3766V
  • lejárati idő: 06.2017, 10.2017

A francia nagykereskedő értesítette a visszahívásról partnereit, így a magyarországi Newcopharm Kft.-t is. A Newcopharm Kft. a még készleten lévő macskatápot zárolta, és elrendelte a már értékesített tápok visszahívását.

A macskaeledelekben a vas megengedett határértéke 1250 mg/kg.

A vas a macskák számára esszenciális mikroelem. Takarmánnyal történő felvétele esetén a felszívódást szabályozó mechanizmusok általában meggátolják, hogy egyszerre nagy mennyiségű vas szívódjon fel.

Hányás, hasi fájdalom, hasmenés

Takarmányon keresztüli vastúladagolás csak ritkán fordul elő, de ha mégis megtörténik, akkor a tünetei hányás, hasi fájdalom és hasmenés lehetnek. A bélsár a képződő vas-szulfidtól fekete színűvé válhat. Ha a kifogásolt terméket csak egyszer vagy csak rövid ideig kapta az állat, az valószínűleg nem okoz egészségkárosodást.