Az Origo olvasói Kiss és Gyárfás fejét követelik

Gyárfás Tamás, Takács Zsuzsanna, Kiss László
Vágólapra másolva!
Újabb hullámokat vethet Kiss Lászlóék botránya, miután kiderült, hogy megerőszakolt áldozatuk él, és beszámolója szerint egyértelmű erőszak történt. Az egykori úszókapitány - aki még Százhalombatta díszpolgára, nevét uszoda viseli - ugyan azt készül bizonyítani, hogy koncepciós per áldozata, Gyárfás Tamás úszószövetségi elnököt pedig épp most választották újra nemzetközi szervezetekben, az Origo olvasói szerint mégis mindkettejüknek bocsánatot kellene kérni, és lemondani.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többségben vannak az Origo olvasói között azok, akik szerint az újabb hullámokat vető botrány miatt

nemcsak az időközben előkerült, halottnak hitt áldozattól kellene bocsánatot kérnie, de távoznia kellene a közéletből is

a nemi erőszak miatt elítélt egyik tettesnek, Kiss László egykori úszókapitánynak, sőt az őt eddig kitartóan védő úszószövetségi elnöknek, Gyárfás Tamásnak is.

A többség a lemondásukat akarja

Az Origo nem reprezentatív, de nagyszámú, csaknem 15 ezer olvasót állásfoglalásra késztető közvélemény-kutatása szerint olvasóink elsöprő többsége nem csak bocsánatkérést vár a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról közben lemondott Kiss Lászlótól.

Kiss Lászlótól már nem elég a bocsánatkérés - véli olvasóink többsége Fotó: Polyák Attila - Origo

Hanem azt is várják, hogy mondjon le százhalombattai díszpolgári címéről. Olvasóink 84 százaléka ezt tartaná helyesnek. A válaszadók 9 százaléka megelégedne azzal, ha Kiss bocsánatot kérne végre az áldozattól, Takáts Zsuzsannától. Olvasóink 8 százaléka szerint azonban nem kell semmit tennie.

Hasonló a helyzet Gyárfás Tamással, aki az elmúlt hetekben, a botrány kirobbanása után – sportszakmai múltja miatt – mindvégig kiállt Kiss László mellett. Sőt, az áldozatot kezdte hibáztatni.

Gyárfás Tamásnak olvasóink többsége szerint le kellene mondania az úszószövetség éléről Forrás: MTI/Földi Imre

Az úszószövetség elnöke korábban az ATV-ben megjegyezte, hogy Zsuzsanna – aki, mint akkor mondta, már nem él – egy tekintélyes ember lánya volt,

„könnyen kapható”, és csak ő állította be úgy, hogy megerőszakolták.

Utóbb bocsánatot kért ugyan megjegyzéséért, ám az Origo olvasói szerint ez már kevés.

Olvasóink négyötöde szerint Gyárfásnak nemcsak meg kellene követnie Takáts Zsuzsannát, de le kellene mondania a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról is, 81 százalék tartaná ezt helyesnek. A válaszadók 13 százaléka beérné egy bocsánatkéréssel, mintegy 5 százalék ezt sem várja el.

Lemondatnák, miközben újraválasztották

A Gyárfást lemondató olvasói hozzáállás értelmezése különösen annak fényében nehéz, hogy a magyar úszószövetség elnökeként éppen a minap választották újra nemzetközi szervezetekben. Mint arról az Origo is beszámolt, az Európai Úszószövetség (LEN) vasárnap Londonban tartotta kongresszusát, ahol Gyárfást egyhangú szavazással erősítették meg újabb négy évre a LEN kincstárnoki tisztségében. Az 52 tagországot felvonultató közgyűlés továbbá arról is döntött, hogy 2017-től kik képviselik Európát a Nemzetközi Úszószövetségben (FINA), és Gyárfás Tamás itt is a legtöbb voksot kapta. Gyárfás kedvező időszakon van túl, hiszen éppen két hete, amikor bizalmi szavazást kért, 118:1 arányban állt ki mellette a Magyar Úszószövetség közgyűlése. A MÚSZ után a LEN-ben és a FINA-ban is közbizalomnak örvend, és 2021-ig bezárólag meghatározó tisztségeket tölt be a világ úszósportjában.

55 év után sem bocsát meg

A szavazásokat azután indítottuk az Origo oldalán, hogy szombaton a nyilvánosság elé állt az addig halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, és az RTL Klub kamerái előtt

mindent elmesélt az 55 évvel ezelőtt történtekről.

Mint arról az Origo is beszámolt, a 73 éves nő cáfolt más értesülést is: kiderült, hogy ő maga nem volt sportoló, édesapja sem volt befolyásos ember, ráadásul miután feljelentést tettek, megpróbálták eltussolni az ügyet, a nevelőapját meg is verték.

Alig múlt 18 éves Takáts Zsuzsanna, amikor hárman megerőszakolták Forrás: RTL Klub

Takáts Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy akkor épp az érettségi után volt, alig múlt 18 éves. Azt mondta, „soványka” lány volt,

sosem volt úszó, ahogy a hírekben állították, teljesen véletlenül került az uszodába a barátnőivel.

Szóba elegyedett az uszodában a medence mellett Kiss László egyik barátjával, későbbi megerőszakolójával. „Normális külsejű, normális beszédű fiatalember volt” – mondta.

Azt hitte, hülyéskednek a fiúk, akiknek nem tud megbocsátani Forrás: RTL Klub

Ezután a fiú félrehívta egy félreeső épületbe – mint kiderült, szolgálati lakásba –, hogy megmutasson valamit, de Takáts Zsuzsanna nem gyanakodott. „De aztán azt mondta, innen úgyse mész ki, mert jönnek a többiek” – mondta neki. Jött is a két fiú, „nyilván láthatták, hogy horogra akadt a leányzó”.

Azt hittem, hülyéskednek, csak meg akarnak ijeszteni, de végül sorban jöttek, a harmadik volt a Kiss, nem volt kegyelem”

– emlékezett vissza „a rémes élményre” az asszony. A börtönbüntetésekre utalva azt is mondta, Kissék „kevesebbet kaptak, mint amit megérdemeltek volna”, és megjegyezte, hogy ő 55 év után sem bocsátott meg nekik – igaz, egyikük sem kérte eddig a bocsánatát.

Kiss tagad és támad

Kiss a szövetségi kapitányi posztról való lemondásakor kiadott közleményében tagadta az erőszakot. Azt írta,

Azt is állította, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, és keresi a perújítás lehetőségét.

Az Origo kereste Kiss Lászlót a tévéinterjú után, ám az egykori úszókapitány nem kívánt nyilatkozni.

Küldtünk kérdéseket az akkor éppen külföldön tartózkodó Gyárfásnak is, ám eddig nem érkezett tőle válasz, amint reagál, cikkünket frissítjük.

A hétvégén egy törülközővel takarták le Százhalombattán Kiss László nevét az uszodán Forrás: Facebook

Kiss László eközben a hírek szerint ellentámadásba lendül, és a már korábban említett perújrafelvételt fontolgathatja.

A Népszabadság számolt be róla, hogy Kiss megbízásából Bánáti János ügyvéd kikérte az 55 évvel ezelőtti ügy iratait a levéltárból. Ez alapján úgy tűnik, Kiss komolyan gondolta, hogy be akarja bizonyítani, ő és két társa koncepciós per áldozatai voltak.

Még mindig díszpolgár

Kiss László ugyan a botrány hatására lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli. Százhalombattán egy április végi képviselő-testületi ülésen ugyan szóba került Kiss László díszpolgári címének visszavonása, illetve a róla elnevezett városi uszoda névváltoztatásának a kérdése is, ám döntést végül nem hoztak. Ehelyett arról határoztak, hogy kikérik a bíróságtól a per papírjait, valamint közvélemény-kutatást rendel a város, amelyben rákérdeznek a polgároknál arra, hogy egyetértenek-e az uszoda átnevezésével, illetve a díszpolgári cím visszavonásával. A hétvégi Takáts-interjú nyomán az Origo kereste a százhalombattai önkormányzatot, hogy megtudja: megvárják-e a kutatás eredményét, vagy mégis döntenek a díszpolgári cím és az uszoda ügyében. Május 11-én 13 órakor rendkívüli testületi ülés témája lesz a Kiss-ügy - közölte az Origóval Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere.

Nem lesz könnyű - véli a rendőr

Kiss Lászlónak azonban nem lesz könnyű dolga, ha azt próbálja bizonyítani, hogy koncepciós per áldozata lett – ezt már az az egykori rendőr mondta, aki annak idején részt vett a Kissék elleni nyomozásban. Martinkó Károly rendőrtiszt – aki későbbi sikeres újságíró lett – ugyancsak a Népszabadságnak beszélt arról: nem lesz könnyű dolga Kissnek, ha bizonyítani akarja igazát.

Megszólalt az egykori rendőr is, aki kihallgatta Kisst - képünk illusztráció Fotó: Origo

Az egykori rendőr hadnagy visszaemlékezése szerint

a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat,

köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.

Martinkó azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt,

kollégái figyelmét felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni.

Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, megfé­lemlíthették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos azt felelte: nincs rászorulva a tanú sajnálatára.

Nyomás alatt Kiss és mentegetői

Az Origo Takáts Zsuzsanna interjúja alapján összeszedte az ügyben eddig kiderült információk és az áldozat visszaemlékezése közti ellentmondásokat. Mint megírtuk, ezek az alábbiak:

1. Nem igaz, hogy meghalt

Takáts Zsuzsanna azt mondta: az egész ügyről úgy értesült, hogy a volt férje – aki tisztában volt az 55 évvel ezelőtt történt nemi erőszakkal – felhívta őt.

Megdöbbenve hallotta és olvasta, hogy úgy említik a hírekben, mint aki már nem él.

Ezt mondta Gyárfás Tamás is.

2. Nem igaz, hogy nem volt erőszak

Nem csak Gyárfás volt az, aki az áldozatot kezdte hibáztatni nyilatkozataiban.

Aczél Endre újságíró a Facebookon írta, hogy a lány az úszólányokhoz hasonlóan „szeretett kefélni”.

Takáts Zsuzsanna ezzel szemben azt állította: sosem volt úszó, és egyáltalán nem akarta, ami történt.

3. Nem igaz, hogy befolyásos volt az apja

Gyárfás Tamás korábban azt is állította, hogy Takáts Zsuzsanna egy tekintélyes ember lánya volt. Az áldozat viszont azt állította, hogy

nevelőapja egyszerű cipészmester volt, akit később a fiúk megbízásából le akartak fizetni,

hogy vonják vissza a feljelentést, sőt még meg is verték emiatt.

A Klubrádió sem kér Aczél Endréből

A Népszabadság után a Klubrádió sem tart igényt a jövőben Aczél Endre munkájára, aki azzal hozta magát ilyen helyzetbe magát, hogy először azt állapította meg, hogy az áldozat „szeretett kefélni”, hanem az interjú levetítése után is olyan Facebook-posztot tett közzé, amelyben a jelek szerint nem hisz az áldozatnak. Mint arról az Origo is beszámolt, Aczél azzal kommentálta a hétvégén Takáts Zsuzsanna történetét, hogy akkoriban a jóképű sportolóknak nem is kellett erőszakot alkalmazniuk a lányokkal szemben, mert „minden ujjukra jutott három”. Hétfőn viszont a 444.hu-nak nyilatkozva már azt mondta, egy másik esetre gondolt, amikor a „szeretett kefélni” kommentet írta. Többet azonban nem akart mondani az esetről, kirúgták a Népszabadságtól, és attól tart, máshonnan is kirúgják, miközben állítása szerint „csak a kétségeinek adott hangot”. Azt elárulta, hogy a hírekkel ellentétben nem törölte magát a Facebookról, hanem, ahogy mondta, „meghekkelték”, nem tud belépni. Nem sokkal e nyilatkozata után a Klubrádió közleményben tudatta: beszüntetik a kétezres években készült Aczélsodrony című sorozat további ismétlését. Emlékeztettek, hogy Aczél nyolc éve nem munkatársa a rádiónak, ám mivel „visszatérően olyan nyilatkozatokat tett a Kiss László-ügyben, amelyek teljes mértékben ellentétesek a Klubrádió értékrendjével”, ezt a döntést hozták.

A botrány főbb állomásai

  • Áprilisban került nyilvánosságra az az irat, amely bizonyítja, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült.
  • A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben álltak ki mellette.
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke azt mondta: „Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt.” Úgy vélte, erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett, de „nem lehet valakit kétszer elítélni”.
  • Lázár János miniszter azt mondta, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. Szerinte „tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog”.
  • Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli.
  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért.
  • Kiss László bejelentette lemondását a szövetségi kapitányi posztról, de azt állította: „koholt vádak alapján” ítélték el, miközben „az ítéletben foglalt cselekményt nem követtem el”.
  • Megszólalt a halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, és mindent elmesélt az 55 évvel ezelőtt történtekről. Állítása szerint erőszak történt, és nem bocsátott meg Kisséknek.

Mit tehettem volna? Nagyon szerette a szexet

„Biztosan kihívóan öltözködött”, „túlságosan szereti a szexet”, „minek ment haza egyedül?”, „miért nem vigyázott magára jobban?” - nem Kiss László ügye az első, ahol az áldozat szerepét kezdik firtatni a nemi erőszak után. Mint arról az Origo beszámolt, az áldozathibáztatás jelenségét régóta ismeri a szociálpszichológia, a kérdés csak az, hogyan lehet rajta változtatni. Főleg egy olyan mélyen patriarchális társadalomban, mint a magyar. Nálunk sokan még mindig úgy gondolják, könnyebb a nemi erőszak áldozatait megtanítani a „helyes viselkedésre”, ahelyett, hogy a fiúkat tanítanák meg arra, hogy nem szabad senkit megerőszakolni. Ugyanebbe a gondolatkörbe tartozik az is, amikor a híres emberek esetében azzal védekezik a társadalom, hogy „mennyi mindent tett már le az asztalra”.