A hivatástudat tart csak itt

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA
Budapest, 2011. március 21. A két kórház összevonása után a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet nevet viselő intézmény egyik telephelyének, a Szent István Kórháznak a látképe. A felvétel 2011. március 21-én készült. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Halálosan fáradt nővérekről, használhatatlan eszközökről írt a Facebookon egy anya, akinek kislányát kezelték a Szent László kórház gyermekosztályának fertőzőrészlegén. A kórház viszont cáfol.
Vágólapra másolva!

"Köszönet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik az ilyen gyalázatos körülmények ellenére is még mindig itt vannak Magyarországon" – – írta Facebook-bejegyzésében Ágnes, aki beteg kislányát vitte be a Egyesített Szent István és Szent László Kórház gyermekinfektológiai osztályára.

A nő egy, a fáradságtól szinte beszélni sem tudó, ügyeletes nővérről

írt, és a fertőző osztályon használt folyamatosan elromló infúziós adagolókról, amelyek miatt – mint egy karácsonyi égősor – folyamatosan világít a kórtermek beteghívója, és állandó elfoglaltságot adnak az ápolóknak.

„És végül egy dermesztő mondat, amit - azt állította - szó szerint idézett egy nővértől: " Ha itt gyorsan nem történik valami

- és egyúttal sok sikert kívánt az osztály külföldre kivándorló ápolóinak, orvosainak.

A kórház cáfol

A május 7-i bejegyzést több ezren osztották meg, és rohamosan terjedt a különböző médiafelületeken - ugyanakkor több valótlanságot tartalmaz az Egyesített Szent István és Szent László Kórház szerint.

Több ezren osztották meg a kétségbeesett bejegyzést Forrás: Facebook

Müller Péter orvos igazgató az Origónak küldött válaszlevelében azt írta, egyetlen szakdolgozó sem hagyta el a gyermekinfektológiai osztályt az utóbbi hónapokban - bár tény, hogy három álláshely betöltetlen, és

az ellátást csak túlórákkal tudja biztosítani az osztályon dolgozó 25 nővér.

Az orvosigazgató azt is hangsúlyozta, nem fordulhat elő, hogy egy beteg gyerek két órát várjon az ápoló segítségére, és hétvégén is emeletenként és műszakonként minimum 2 fő dolgozik az osztályon.

Az infúziós szerelékek alkalmatlanságát viszont a kórház is elismeri. Vági Andrea ápolási igazgató több osztályról kapott jelzést, hogy a cseppszámlálót alig lehet beállítani, az infúziós toll pedig rendszeresen eltörik használat közben.

Némi bizonytalanságról árulkodik a széljegyzet Forrás: Origo

"A kifogásolt egyszer használatos eszköz cseréjét azonnal végrehajtottuk"... "A biztonságos ellátást az eszközök meghibásodása ellenére mindvégig garantálni tudtuk" – állította Vági Andrea, és – feltehetően egyik kollégájától vagy főnökétől megerősítést várva - ezt a széljegyzetet írta mellé: "kérdés, hogy az utolsó mondat megállja-e a helyét? Köszönöm!"

Írt, aztán törölt a Facebook-ról

Ágnes üzenetének hitelét nagyban gyengíti az a tény is, hogy a nő

sorban törölte Facebook-bejegyzéseit,

majd idővel saját fotóját is, státuszát pedig úgy alakította, ne lehessen ismerősként jelölni. Nem válaszolt az Origo írásben feltett kérdéseire sem.

Ebből nem élnek meg

A posztban leírtaknak van valóságalapja - mondta az Origónak a kórház egyik, névtelenséget kérő ápolója.

A létszámhiány túlórákhoz, azok pedig állandó túlterheléshez vezetnek- a nyilatkozó ápolónak csak két-három szabadnapja van egy hónapban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Magam is beteg gyerekekkel foglalkozom. A kollégák nagyon leterheltek, amit az elvándorlás is generál. Kötelezően havi harminckét túlórát várnak el tőlünk, miközben a legtöbbünk eleve 14 műszakban, napi 12 órában dolgozik."

"Nincs cafetéria, pluszjuttatás, jutalom sem évek óta. Szóval másodállást vállalunk, akár 6-7 műszakot" – mesélte a nővér, aki alig lehet gyerekeivel az állandó elfoglaltság miatt. Mint hozzátette, saját osztályán is legalább 4-5 új munkaerőre lenne szükség, hogy ne túlórákra épüljön az ellátás.

Az életveszély túlzó

Az alkalmazott szerint kesztyű, fecskendő ugyan mindig van, de az egyszer használatos műszerek többségére várni kell, és nem is mindig jó minőségűek, ahogy Ágnes példája mutatja.

Azt a nyilatkozó sem tartja reálisnak, hogy bármelyik gyerek is életveszélybe kerülne az esetleges hiányosságok miatt.

A gyengébb vagy kritikus állapotú betegeket folyamatosan monitorozzák, és ha kell, azonnal tovább küldik az intenzívre. Az ápoló egy olyan esetről sem tud, amikor egy beteg halálát szakmai mulasztás okozta volna.

Lehet önként is túlórázni

A kórház szerint ők csak az elrendelhető 32 órás havi túlórára kötelezik dolgozóikat, akik ezen felül kérhetik a heti tizenkét órás "önként vállalt" rendkívüli munkavégzést is. Ami a cafetériát, jutalmat illeti, a Szent László kórház csak a kötelezően előírt plusz juttatásokat fizeti ki - az egyszer használatos eszközök alkami hiányát pedig az elhúzódó közbeszerzési folyamatokkal magyarázták.

A közösség miatt marad

Mikor az ápolónőt arról kérdezzük, gondolt-e már ő is külföldi munkavállalásra, a társait említette: "biztos vagyok benne, hogy az itt dolgozók többsége már csak a jó közösség, és persze a hivatástudat miatt nem lépett még tovább" - mondta. Sokaknak viszont nem elég a jó hangulat: egyes becslések szerint ma

legalább tízezer ápoló és több ezer orvos hiányzik az egészségügy rendszeréből.

A Magyar Ápolási Egyesület arról számolt be, hogy 2014-ben majdnem 500 ápoló és 950 orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt.

Egy nővérre ötven beteg

Tarthatatlannak látja az ápolók helyzetét Cser Ágnes szakszervezeti vezető is. "Nyilvánvaló, hogy nem lehet minőségi ellátást nyújtani ott, ahol egy éjszakás nővérre 40-50 beteg jut" - mondta az Origónak a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Cser Ágnes bízik a béremelésben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Cser Ágnes szerint nincsenek jobb helyzetben a szociális területen dolgozó ápolók sem, akik ugyanolyan képzettséggel, de a kórházinál is alacsonyabb bérért dolgoznak, rendkívüli terhelés mellett – mindez együtt garancia a képzett munkaerő elvándorlására.

Bíznak az emelésben

Az MSZ EDSZSZ ugyanakkor érzékelhető változást remél a kormánnyal folytatott, huzamosabb ideje zajló sztrájktárgyalásoktól. "Még az idén béremelésre számítunk, amihez megnyitják a 2016-os költségvetési keretet is. De nem állunk meg, hiszen az szakorvosi-ápolói fizetések az emelés után sem érik majd el a V4-es szintet. Ez az egyetlen mód a munkaerő itthon tartására - mondta a szakszervezet elnöke.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint két héten belül kezdődhet az egészégügyi dolgozók béremelése -az államtitkár erről április 28-án beszélt Forrás: MTI/Balázs Attila

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár április végén arról beszélt, hogy már csak két hetet kell várni az egészségügyi béremelésre, a jövő évi költségvetés pedig 80-85 milliárd forintot biztosít majd erre a célra.