Itt lehet szavazni az 56-os emlékbélyegekre

Jázmin 56-os bélyeggrafikai pályázat
Vágólapra másolva!
Az 1956-os Emlékbizottság és a Magyar Posta Zrt. együttműködésének köszönhetően idén ősszel, a forradalom 60. évfordulójára szánt emlékbélyeget adnak ki. A bélyegre kiadott pályázat lezárult, megvan a négy legjobb terv, csütörtök déltől két hétig lehet szavazni ezekre.
Vágólapra másolva!

A négy legjobb bélyegtervre ezen az oldalon bárki szavazhat, akinek van facebook-fiókja. Az 1956-os Emlékbizottság és a Magyar Posta Zrt. közös kezdeményezésének, tehát a bélyegkiadásnak elsődleges célja, hogy az 56-os forradalom hatvanadik évfordulóját hirdesse. Nem titkolt szándékuk az sem, hogy minél több fiatalhoz jusson el a forradalom üzenete. Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Szarka Zsolttal, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatót csütörtökön. Schmidt Mária azt mondta,

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is elmondta, hogy nagyra becsüli, hogy a Magyar Posta az emlékbélyeg kiadásával beáll a szövetségeseik sorába. A sajtótájékoztatón mutatták be először a négy bélyeget, amelyet a zsűri a legjobbaknak tartott. A Magyar Posta Művészeti Tanácsadó Bizottsága és az 1956-os Emlékbizottság együtt értékelte az anonim munkákat. Innentől kezdve már a lakosság dönthet a bélyegek sorsáról, azaz arról, hogy a Magyar Posta végül melyik bélyeget adja ki 2016 őszén.

A négy legjobbnak szavazott bélyegterv egy képen. Forrás: Origo

Szarka Zsolt elmondta, hogy az emlékbélyeg tervezésének nyílt pályázatát még április 5-én írta ki a Magyar Posta. A kiírásban még az szerepelt, hogy három bélyegtervet bocsátanak közönségszavazásra, de annyira sok jó minőségű terv érkezett, hogy végül négy közül választhatnak az emberek. Két hétig lehet szavazni, és természetesen azt a bélyeget adják ki ősszel, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. A négy legjobb bélyegtervező közül kettőnek már jelentek meg bélyegeik, sőt, ketten pedig – ilyen értelemben – kezdők. A szavazás a zsűrizéshez hasonlóan név nélkül zajlik, tehát nem lehet tudni, hogy melyik tervező munkájára szavaz az ember. A négy legjobb bélyegtervet Elekes Attila, Kocsis Eszter, Laczkó Anita és Merényi Tamás készítették.

Szarka Zsolt azt is elmondta, hogy a bélyegterveknek voltak alaki és tartalmi elemei, feltételei, de ezek mellett fontos szempont volt az is, hogy a bélyeg megjelenítse a forradalom hőseit és közvetítse magát az eszmét is. A bélyegtervekhez a Terror Háza biztosított archív fényképeket. Amellett, hogy a legjobb bélyegekre szavazni lehet, és a legtöbb voksot kapó bélyegtervet ki is adják, a négy legjobb alkotó már biztosan pénzjutalmat kap. A nyertes 300 ezer, a második helyezet 200 ezer, a harmadik és a negyedik helyezett pedig 100-100 ezer forintot kap majd.

Pöttyös Jóska, az első magyar bélyeg

Than Mór festőművész 1848-ban tervezte meg az első magyar bélyeget a Debrecenben működő Kossuth-kormány megbízásából. Igaz, az nem került forgalomba, csak a nyomdai előkészítésig jutott a terv. Az első Magyarországon nyomtatott magyar bélyegre egészen 1871-ig kellett várni, és Ferenc József magyar király profilja került rá. A bélyeg egyik érdekessége, hogy kőnyomással készítették, mert a réznyomó gépek még nem érkeztek meg Németországból, a határidőt viszont tartani kellett. A kőnyomat viszont nem sikerült a legjobban, ezért Ferenc József arca kicsit foltos lett. Ennek a bélyegnek a szakértők között Pöttyös Jóska a beceneve.

A négy bélyegtervező közül ketten jöttek el a sajtótájékoztatóra, mi Elekes Attilával beszélgettünk.

Mióta foglalkozik bélyegtervezéssel?

Ahogy néztem, én vagyok itt a legrégebbi motoros a négy kiválasztott alkotás tulajdonosai közül, én huszonnyolc éve tervezek bélyegeket, és több mint száz megjelent bélyegem van.

Elekes Attila grafikus, a négy legjobbnak választott bélyegterv egyikének alkotója. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bélyegkészítés mellett a grafika milyen területein dolgozott vagy dolgozik?

Alapvetően grafikus vagyok, de az egyik különleges szakterületem a bélyegkészítés. 1988-ban kezdtem pénztervezéssel foglalkozni, és ugyanebben az évben jelent meg az első bélyegem is. A bélyeg- és pénztervezés mellett voltak más munkáim is, voltam reklámgrafikus is, jelenleg a munkára fordított időm felét a bélyegkészítés teszi ki.

Az 56-os emlékbélyeg viszonylag kevés játékteret engedett, mennyire nehezítette ez a dolgát?

Itt a téma, a motívumok is adottak voltak. Nyilván az ember jobban örül annak, ha nagyon szabadon tervezhet, és saját maga választhatja meg a színvilágot, a betűtípustm, akármit. Itt sok minden adott volt: a fekete-fehér képek, az emlékév logója, annak a betűtípusa, ezekhez mind alkalmazkodni kellett, de alkalmazott grafikusként már kellő rutint szereztem ahhoz, hogy ez ne jelentsen akkora gondot.