Most nem várták kopaszok a szocialistákat

MSZP politikusok várnak a holnapi Kúria döntésre népszavazási kérelem leadásáról a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016 április 5-én MSZP politikusok várnak a holnapi Kúria döntésre népszavazási kérelem leadásáról a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016 ápri
MSZP politikusok várnak a holnapi Kúria döntésre népszavazási kérelem leadásáról a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Gond nélkül sikerült az MSZP politikusainak bejutni a választási iroda épületébe: szerda reggel hatkor nem voltak kigyúrt kopasz erőemberek az ajtóban, akikkel vitatkozni, lökdösődni kellett volna. A szocialisták hétfő óta szobroztak a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt. A vasárnapi boltzár, és az arról szóló népszavazás miatt mentek oda.
Vágólapra másolva!

Nem volt lökdösődés, nem volt kiabálás. Balhé nélkül jutottak be az MSZP politikusai a Nemzeti Választási Iroda épületébe, pontban szerda reggel hatkor - jelentette helyszínen tartózkodó tudósítónk.

A kopaszok hiába is mentek volna oda, hogy ismét megpróbálják megakadályozni az MSZP-t a vasárnapi boltzárról szóló kérdés leadásában. A Kúria szerda reggel úgy döntött, hogy elkaszálja ErdősiLásznlóné kérdését, és átengedi azt, amit Nyakó István csak másodikként tudott benyújtani.

A szocialista politikusokon kívül csak fotósok és újságírók álltak kapunyitáskor az épület előtt. Kigyúrt, kopasz erőemberek, fideszes politikusok vagy politikusfeleségek nem voltak a helyszínen. A vasárnapi boltzár eltörléséről szóló kérdést az MSZP részéről most nem Nyakó István, hanem Lukács Zoltán nyújt majd be. Ő már ott áll az épület belsejébe áthelyezett, sárga-fekete választóvonallal megjelölt bélyegzőgép előtt.

A kérdésbenyújtó magányossága - Lukács Zoltán a bélyegzőgép előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kedd délelőtt két munkás érkezett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé, létrát toltak a külső biztonsági kamerákhoz, spricnit és rongyot vettek elő, majd alaposan lesuvickolták a térfigyelő kamerákat.

Tisztítják a kamerákat a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha szerda reggel történik valami az épület előtt, tiszta lesz róla a felvétel.

Groteszk tragikomédia

Jókedvűen beszélgető, de kissé nyúzott férfiak maroknyi csoportja állt az iroda előtt az Alkotmány utcában. Nyakó István MSZP-s politikus és párttársai voltak. A munkába érkező irodisták a szemüket forgatva kerülik ki őket.

Nyakó István a Nemzeti Választási Irodánál a legutóbbi kérdésbenyújtáskor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hétfő reggel óta álltak ott az iroda előtt, elmondásuk szerint azért, hogy most biztosan ők legyenek az elsők, akik népszavazási kérelmet adhatnak le szerdán, ha úgy hozza a szükség.

Már hat hete

Pontosan hat hete történt, hogy Nyakó népszavazási kérelmet akart leadni a vasárnapi zárvatartásról. A jelenleg érvényben levő szabályok szerint egy bizonyos ügyben egyszerre egy kérelmet lehet leadni. Aki ezt hamarabb teszi meg, azaz hamarabb nyomja meg az előtérbe kihelyezett bélyegzőt, annak a kérelmét bírálják el először.

Kopaszok és Nyakó István harca februárban az NVI aulájában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hat hete Nyakót egy csapat kopasz férfiú összehangolt akcióban akadályozta meg abban, hogy előbb lépjen a bélyegzőhöz, mint az amúgy utána érkező Erdősi Lászlóné, aki ugyanebben a témában kezdeményezett népszavazást. Az ügy nagy port kavart. Az NVB feljelentést tett a rendőrségen, a Kúria pedig szerdán dönt a nála landolt választási ügyekben. Erre várnak most Nyakóék.

Szerdán derül tehát ki, hogy Erdősiné beadványából lesz népszavazás, Nyakóéból, vagy egyikből sem.

Utóbbi esetben megint az adhat le népszavazási kérelmet, aki a leggyorsabban a bélyegzőhöz lép. Ez a szisztéma egyébként változni fog, a jövőben azt a kérelmet fogják elsőként elbírálni, amelyhez a leghamarabb gyűjtenek össze 200 ezer aláírást.

Eldumálgatnak

Nyakó és társai közül senki sem állt az iroda előtt zsinórban hétfő reggel óta. Három-négy óránként váltották egymást a szocialista politikusok. Szerda reggel a kapunyitáskor Lukács Zoltán volt a soros.

"Engem lelkesít, hogy itt állhatok" - mondta az Origónak kedden Nyakó.

Nyakó azt mondta, hogy többen is odamentek hozzájuk bátorítani, biztatni őket. "Volt egy óbudai hölgy tegnap este, aki kocsiba pattant, és idegurult hozzánk, amikor a médiában olvasott rólunk" - meséli Nyakó, aki persze nem örül, hogy erre kényszeríti őt "ez a groteszk rendszer", ami szerinte olyan, mint egy tragikomédia.

Váltásban várnak a szocialisták Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az nem fordulhat elő" - feleli Nyakó arra a kérdésre, hogy mit csinálna, ha Erdősiné kezdeményezéséből lenne népszavazás. Az MSZP-sek azért felkészülnek arra az eshetőségre is, ha aláírásokat kellene gyűjteni. Kis, pártszínű pulpitust állítanak fel, és megkezdik a szignók gyűjtését.

Tisztaság, tavasz

Délután 3 körül a szocialisták virágokat kezdtek ültetni az iroda elé. Akkor már Lukács Zoltán is ott volt velük, igaz, ő nem ültetett.

Közzétette: MSZP2016. április 5.

Fehér, piros és rózsaszín is van az elültetett virágok között. "A fehérek a tisztaságot szimbolizálják" - magyarázta Nyakó. "No, és a többi?" - kérdeztük. "Hát...a tavaszt."

A rendőrség csipkedje magát

"Már több mint 30 órája itt vagyunk, és itt is maradunk, amíg a Kúria nem dönt a beadványokról" - mondta kedden Lukács.

Arra kérjük a rendőrséget, hogy csipkedjék magukat" - mondta a politikus.