Nem annyira Matolcsyról volt szó

Budapest, 2015. április 11.
Quaestor-károsultak demonstrációja a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi Báthory utcai székháza előtt 2015. április 11-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. április 11. Quaestor-károsultak demonstrációja a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi Báthory utcai székháza előtt 2015. április 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mi lehet Orbán neve előtt a G? Kik voltak többen, a rendőrök vagy a tüntetők? Melyik író irigyelné meg Polt Péter mondatát? Mekkora egy nokiás doboz 260 milliárdhoz képest? Az Origo az Együtt tüntetésén járt, a Markó utcában. 
Vágólapra másolva!

„Matolcsyt tedd ki a szélére, most nem annyira róla lesz szó”. Polt Péter, Tarsoly Csaba és Matolcsy György papírból kivágott, életnagyságú bábuit pakolgatják ide-oda a színpad előtt, a Markó utcában. Együtt-kitűzős emberek szaladgálnak fel-alá, de ácsorog két DK-dzsekis férfi is. A rendőrök lezárták az utcát az ügyészség előtt.

G, mint Gróf

Gyűlnek az emberek. Néhányuknál tábla is van. Az egyikre ezt írták: „G… Orbán takarodj”. „Hallja-e, azok a dékások megkérdezték, hogy minek a rövidítése a G?” - meséli a táblát tartó baseballsapkás, középkorú férfi. „Mondtam neki, hogy Gróf. Hahhaha!”.

Csütörtök este van, fél hat körül. Ma tart tüntetést az Együtt a Legfőbb Ügyészség előtt, a Markó utcában a Quaestor-ügy kapcsán. Április közepén derült ki, hogy a Fővárosi Ügyészség hiányosan küldte be az ügy vádiratát, a büntetőeljárás is megszűnhet, ha nem pótolják a hiányosságokat május 31-ig.

A tüntetők szerint „most minden Polt Péteren múlik” Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Együtt szerint a malőr készakarva történt. „Most minden Polt Péteren múlik” - olvasható az esemény Facebook-oldalán. Az Együtt szerint a legfőbb ügyész eddig ahelyett, hogy a bűnt üldözte volna, inkább a fideszes bűnözőket igyekezett megvédeni. „A Quaestor-ügy a Fidesz Kulcsár-ügye, a valaha volt legnagyobb brókerbotrány Magyarországon, amelyben a szálak Szijjártó Péteren keresztül Orbán Viktorig érnek!”

Lángokban állna a város

A színpad mellett hangfalak is vannak. Demjén-számok szólnak belőlük („De nehéz az iskolatáska”). „Nézd már, Erzsi, többen vannak a rendőrök, mint mi” - mondja egy hölgy, de túloz. Nagyjából két tucat rendőr ácsorog a környéken, a tüntetni érkezők viszont olyan 60-70-en lehetnek. „Valakit majdnem teljesen kártalanítottak, de minket nem nagyon. 21 millió volt a számlánkon, de csak 4-et kaptunk” - mondja egy hölgy, aki Quaestor-károsultnak vallja magát. „Jól átvertek, pedig annak idején elmentem egy magánbrókerhez, hogy megtudjam, mi az a kamatos kamat. Azt hiszi, erre számítottam, hogy 63 évesen tüntetni fogok? Azt hittem, hogy majd a tengerben fogok lubickolni.”

Quaestor-károsultak demonstrációja a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi Báthory utcai székháza előtt tavaly április 11-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egyik Buda-Cash-károsult szerint egy nagy bűnszervezet az egész kormány. A férfi szkeptikus. Szerinte a kormányt nem lehet leváltani. „Most már annyi veszítenivalójuk van, hogy semmiképpen sem fogják hagyni. De ha mégis leszavaznák őket, tudja, hogy mi lenne? Lángokban állna a város.” A kezdésre kb. 3-400 fős lehet a közönség.

Dolgozzon!

„Százötvenmilliárd és kétszázhatvanmilliárd! Ez felfoghatatlan pénz. Ehhez képest a 15 milliós nokiás dobozok üveggolyók voltak” - mondta Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság ügyvivője. Egy Gyöngyös méretű városban mindenkinek jutna egy nokiás doboz abból a pénzből, amit a Fidesz eddig ellopott. „Mi csak annyit kérünk Polt Pétertől, hogy dolgozzon” - mondja Vajda. (Inkább ne! - kiabálja valaki.

„Ha ezt egy regényben olvasnánk, nem akarnánk elhinni. Hogy Polt Péter felesége Matolcsynak dolgozik, a lánya pedig a Quaestor-vezér titkárával él együtt?” Vajda szerint még Franz Kafka is megirigyelné Polt Péter azon mondatát, hogy nincs ügy, mert nincs eljárás. „Mondja ezt az az ember, akinek az eljárást kellene elindítania.”

A csendőr a rabló

„Egy rablóbanda fosztogat, akik csendőröknek álcázták magukat” - monda Ráday Magdolna, az Együtt ifjúsági szervezetének tagja. „Magyarországot minden nap kifosztják, és hülyének nézik.” Ráday szerint a fideszesek ma bármit megtehetnek, úgysem indul miatta nyomozás. Vagy ha igen, Polt Péter elintézi, hogy ne legyen. „Ma még Polt Péter fedezi a seggeteket. Ma még elrejtőzhettek a stadionokba, amiket a kórházak helyett építetek. Ma még élvezhetitek az offshore vagyonotokat. De holnap már csak a csupasz falakat nézhetitek a börtönben, ahová valók vagytok.”

A rendezvényen Polt Péter is szót kapott. Volna, ha eljön. Az Együtt ugyanis meghívta őt, hogy fejtse ki az álláspontját, de nem élt a lehetőséggel.