Tarlós leült beszélni a bringásokkal

Tarlós István avatás FOTÓ ÁLTALÁNOS főpolgármester KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kerékpár kézfogás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ politikus SZEMÉLY
Budapest, 2012. május 29. Tarlós István főpolgármester (előtérben, b) kezet fog a kerékpárosokkal az elkészült Andrássy úti új kerékpársáv átadásán. A VI. kerület és Budapest egyik fő közlekedési útján, az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között eddig is volt kerékpársáv, de az a parkoló autók és a járda között volt. A BKK a projekt keretében megcserélte a parkolóhelyeket és a kerékpársávot, előbbi a macskakő helyett új burkolatot kapott, a kerékpársáv pedig piros felfestésű lett. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester másfél órát tárgyalt a Kerékpárosklub képviselőivel a Városházán. A bringások a jövőben részt vehetnek a kerékpározással foglalkozó munkacsoport ülésein, az egyirányú utcákat közösen fogják felülvizsgálni. A kerékpározható buszsávok ügyében nem közeledtek az álláspontok a klub szerint.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester a Városházán fogadta a Magyar Kerékpárosklub képviselőit, köztük Kürti Gábort, a klub elnökét. A Kerékpárosklub Facebook-bejegyzésben tájékoztat a másfél órás egyeztetés eredményeiről.

- írják.

Beveszik a bringás munkacsoportba a bringásokat

A Kerékpárosklub szerint megállapodtak a főpolgármesterrel arról, hogy

a klub a kerékpározással foglalkozó munkacsoport következő ülésén már részt vesz.

" Itt részletesen fogunk érvelni a kerékpározás fejlesztése mellett, illetve kiemeljük az eddigi eredmények pozitív hatásait is" - írja a Kerékpárosklub.

Közösen vizsgálják felül az egyirányú utcákat

Az egyeztetésen beszéltek a buszsávok kérdéséről, de a Kerékpárosklub szerint nem sikerült közös nevezőre jutni a főpolgármesterrel.

Abban viszont közeledtek az álláspontok, hogy szükség van valamiféle kerékpáros okatatásra.

A kerékpárosoknak megnyitott egyirányú utcákról a főpolgármester azt mondta, hogy hogy bár van, ahol elvennének, de máshol lehet, hogy éppen adnának. A klub szerint a főpolgármester azt mondta, az utcákat a kerékpárosokkal közösen fogják átnézni.

Tarlós István beengedi a bringásokat a bringás munkacsoportba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiszivárgott egy utasítás

A tárgyalások előzménye, hogy a Városházáról kiszivárgott egy főpolgármesteri utasítás, ami szerint felül kell vizsgálni a kerékpárosok számára megnyitott egyirányú utcákat, a biciklisek csak azokat használhatnák mindkét irányból, amelyek elég szélesek, és ahol a bal oldalon nem parkolnak autók. Az utasítás szerint a főváros felülvizsgálná a kerékpárosoknak megnyitott buszsávokat is. Továbbá

megszüntetnék a "párhuzamos duplikált kerékpáros közlekedési lehetőségeket";

feltehetően az olyan útvonalakról van szó, mint például a Bajcsy-Zsilinszky út, ahol van kerékpárút a járdán, és a biciklisek a buszsávot is használhatják.

A kiszivárgott utasítás Forrás: Origo

Felkorbácsolta az indulatokat

Az ügy sok indulatot szült, Vitézy Dávid, a BKK volt vezetője azt nyilatkozta, retrográd lépés lenne visszafejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát Budapesten (interjúnkat Vitézyvel itt olvashatja). Tarlós István azt mondta,

A főpolgármesteri hivatal közleménye a kerékpárosok radikális kisebbségének gátlástalan terrorjával magyarázta a kiszivárgott utasítás körüli vitát.