Pokorni máshová írná fel Mádl Ferenc nevét

Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester), Musicz László, a Natura 2000 hatástanulmány projektvezetője és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális központban 2015 január 13
Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester), Musicz László, a Natura 2000 hatástanulmány projektvezetője és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án
Vágólapra másolva!
Két másik helyszínt javasol Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, olyanokat, melyeket Mádl Ferenc volt államfőről lehetne elnevezni azután, hogy a Fővárosi Közgyűlésben - a helyi lakosok tiltakozása miatt is - levették a napirendről az út átnevezését. A politikus reagált a jobboldalról őt ért vádakra is, és elárulta, mi volt a jele az óvodában.
Vágólapra másolva!

Két új helyszínt javasol elnevezni Mádl Ferenc néhai köztársasági elnökről Budapesten Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere. A politikus a BAH-csomópontot vagy a kerületi önkormányzat előtti, nemrég felújított kis teret javasolja átnevezni, és az erről szóló előterjesztést hamarosan az önkormányzati képviselőtestületület elé terjeszti - mondta az Origónak.

Göncz átment, Mádlt visszavonták

Mint arról az Origo is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén szavazott volna arról, hogy Buda egyik fő közlekedési útvonalát, a Hegyalja utat átnevezzék Mádl Ferenc útra, ezzel állítva emléket a 2011-ben elhunyt volt köztársasági elnöknek, Budapest díszpolgárának.

Ám az előterjesztők - Szeneczey Balázs és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek - a szavazás előtt visszavonták a javaslatot, mivel Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy Mádl Ferenc özvegye, Mádl Dalma nem járul hozzá.

Sólyom László, Göncz Árpád és Mádl Ferenc korábbi államfők a Sándor-palota erkélyén Forrás: MTI/Soós Lajos

Ebben az is szerepet játszhatott, hogy előzőleg a Liberálisok aláírásgyűjtést indítottak az átnevezés ellen, mondván: az adminisztrációs teherel járna.

Nem a személyével volt baj

Nem Mádl Ferenc személye ellen van kifogásuk az aláíróknak vagy az aláírásokat gyűjtőknek - jelezte a szavazás előtt az Origónak a tiltakozó petíciót kitaláló Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt politikusa. Szerinte azért indokolt a tiltakozás, mert a főváros előzetesen nem egyeztetett szinte senkivel, hanem "hirtelen felindulásból" javasolhatta a Hegyalja út átnevezését, miután kiderült, hogy - előzetesen egyeztetett módon - a XIII. kerület Göncz Árpádról városközpontot akar elnevezni. A liberális politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a két átnevezés között az is jelentős, az emberek életét érintő különbség, hogy míg a Göncz-negyed elnevezés az utcák nevét nem érinti, emiatt senkinek sem változik a lakcíme, nem kell kicserélni a lakók okmányait, nem kell megváltoztatni a hivatalos iratokat sem, ezzel szemben a Hegyalja úton élőknek lenne ilyen kötelezettségük.

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta viszont, hogy a XIII. kerület javaslatára önálló városrészt nevezzenek el a szintén Budapest díszpolgára címmel kitüntetett Göncz Árpád volt köztársasági elnökről, akinek nevét ezentúl a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésének környéke viseli.

Nem voltak körültekintők

Pokorni Zoltán szerint a Magyar Liberális Párt aláírásgyűjtése viselhette meg Mádl Dalmát, talán ezért nem támogatta az ötletet, de a polgármester szerint az is gond volt, hogy az előterjesztés más szempontból sem volt körültekintő.

A Fővárosi Közgyűlés csak a Göncz-negyedről szavazott, a másik javaslatot visszavonták Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Előírás ugyanis, hogy ki kell kérni az adott önkormányzat véleményét, ami a képviselőtestületét jelenti, de mivel csak pár nappal a fővárosi ülés előtt értesültek a tervről, így

sem a XII. kerület, sem a Hegyalja úttal érintkező másik két - szintén kormánypárti vezetésű - XI. és az I. kerület nem tudott ülést tartani a témában.

Az Origo felvetésére, miszerint lehetett-e a városvezetésnek olyan szándéka, hogy látva a Göncz-negyedről szóló javaslatot, a "kiegyensúlyozás érdekében" gyorsan benyújtotta a Hegyalja út átnevezésének ötletét, Pokorni Zoltán azt válaszolta: biztos benne, hogy nem ez szándék volt döntő.

Ezreket érint a változás

Azt egyébként Pokorni is elismerte, hogy a Hegyalja út átnevezése sokakat érint a már említett lakcímkártya-csere szempontjából, mert

csak a XII. kerületben 450 ingatlan van a Hegyalja úton és a másik két kerületet érintő szakaszon is egyenként ennyi ingatlan lehet.

Ezért is javasolja a polgármester, hogy ne a Hegyalja út átnevezésével, hanem más, ilyen adminisztrációs terhet nem jelentő módon tisztelegjenek Mádl Ferenc emléke előtt. Az Origónak elmondta, a BAH-csomópont vagy az önkormányzat előtti tér átnevezését viszi a képviselőtestület elé, és reméli, hogy "addigra talán elcsitulnak a rossz érzések az államfő özvegyében is."

Reagált a voksfetisztázásra is

Az Origo kérdésére Pokorni Zoltán reagált a Magyar Időkben megjelent, az ő és polgármester kollégiái személyét érintő erős kritikákra is. A kormánypárti lapban a Fővárosi Közgyűlés döntését követően megjelent egyik írás azzal vádolta a három polgármestert, hogy ők fúrták meg a tervet.

Pokorni Zoltánt bosszantja, ha valaki indulatból pocskondiáz Fotó: Szabó Gábor - Origo

A cikkben Szikszai Péter - a Hír TV egykori vezérigazgató-helyettese - azt írta: "nem a gyűlöletfüggő liberálisok vagy az amőbák intelligenciájával rendelkező szocialisták fúrták meg, hanem három fideszes kerületi polgármester." Olyanok - folytatta -, akik szerinte be sem köthették volna "Mádl tanár úr cipőfűzőjét", ráadásul nem is jó várospolitikusok.

"Mert Hoffmann Tamást eddig nem a polgári értékrend alapítóatyjaként ismertük, Nagy Gábor Tamást se láttuk héroszként küzdeni a jobboldal ügyeiért,

Pokorni Zoltánról pedig tudjuk, hogy taposóakna volt a jele az óvodában"

- írta Szikszai, aki "szűk látókörű voksfetisiszta" embereknek is nevezte a polgármestereket.

Pokorni erre úgy reagált: bosszantotta, hogy "indulatból pocskondiáz a szerző", de az is bosszantja, ha valaki nem gondolja végig, Mádl Ferenc emlékének mikor tesz jót: ha az első hirtelen ötletet megvalósítja, vagy talál egy igazán méltó megoldást. Pokorni végül elárulta: amúgy tulipán volt a jele.