Minden ötödik tanár sztrájkolt

Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium sztrájk Pilisvörösváron 2016 április 20-án Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium sztrájk Pilisvörösváron 2016 április 20-án
Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium sztrájk Pilisvörösváron 2016 április 20-án
Vágólapra másolva!
Huszonötezer pedagógus, tehát nagyjából minden ötödik tanár vett részt a Pedagógus Sztrájkbizottság által szervezett szerdai sztrájkban. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint sikeres volt a munkabeszüntetés, amit szerinte a megfélemlítés miatt nagy ellenszélben kellett megszervezniük. Rendbontás nem történt, a gyerekek nem maradtak felügyelet nélkül, délben pedig sok helyen megállt az élet öt percre. A kormány szerint kicsi volt a sztrájk támogatottsága, az iskolák pedig nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé.
Vágólapra másolva!

„A sztrájk sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszerveznünk” – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki a szerdán délig beérkezett adatokat ismertetve elmondta:

a sztrájkban majdnem 25 ezer tanár és a 4970-ből 1185 iskola vett részt.

Jelenleg 140 ezer pedagógus dolgozik Magyarországon, tehát nagyjából minden ötödik tanár csatlakozott.

Galló Istvánné elnök tart sajtótájékoztatót a tanársztrájkkal kapcsolatban a Pedagógus Szakszervezet székházában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szakszervezeti vezetők szerint a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megfélemlítse a sztrájkra készülőket, akik közül többen emiatt elálltak a munkabeszüntetéstől.

Galló Istvánné szerint majd csak a kormánnyal való újabb egyeztetéseken derül ki, hogy eredményes volt-e a sztrájk, miután a munkabeszüntetés célja az oktatásban uralkodó állapotok megváltoztatása, és az

csak a tárgyalásokon dől el, hogy elég volt-e az erődemonstráció.

Az oktatási államtitkárság, valamint a Fidesz szerint szó sincs sikerről, álláspontjuk szerint ugyanis „a tanárok többsége a munkát választotta”.

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában is sztrájkoltak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, hogy „mindenkinek joga van sztrájkolni, de

Az államtitkárság szerint „a diákokat nem lehet folyamatosan rángatni, az iskolák nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé”.

Szavazzon!

Ön szerint sikeres volt a tanárok sztrájkja?

Volt, ahol leállt az élet öt percre

A Pedagógusok Szakszervezetének felhívása nemcsak a tanároknak, hanem minden munkavállalónak szólt. Azt kérték ugyanis, hogy délben öt percre álljon le az ország, ne legyen kiszolgálás a boltokban, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés is. Ennek a kezdeményezésnek a támogatottsága megállapíthatatlan, az viszont biztos, hogy

az ország számos pontján tiltakoztak a kormány politikája ellen.

Galló Istvánné tájékoztatása szerint volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része. A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emmi javaslatát a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. „Nem elfogadható ez azért sem, mert kizárólag a Kliknél foglalkoztatottakra vonatkozna” – közölte.

Minden ötödik iskola részt vett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egész napos sztrájk ideje alatt egyébként nem történt rendbontás, a gyerekek mindvégig felügyelet alatt voltak, és akinek járt, az étkezést is biztosították.

A többség a tanárok mellett állt

Az Origo nem reprezentatív felmérése szerint a túlnyomó többség hallott a tanársztrájkról, a többség pedig támogatta is. A több mint 6400 szavazatból több mint 2200-an ugyanakkor úgy gondolták, hogy „a tanár ne sztrájkoljon, hanem tanítson”.