Melegeket diszkrimináló törvényt írtak alá

Athéni tüntető transzparense
A woman holds a placard reading "Love is love" during a demonstration of gay rights activists and members of the Athens LGBT community outside the Greek parliament in Athens on December 22, 2015 as parliament votes on granting same-sex couples the right to a civil union, despite strong opposition from the influential Orthodox church. Greek government is seeking to meet its obligations after it was condemned for anti-gay discrimination by the European Court of Human Rights in 2013. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Phil Bryant, az amerikai Mississippi állam kormányzója aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi vallási csoportoknak és magánvállalkozásoknak, hogy vallási meggyőződésükre hivatkozva megtagadják szolgáltatásaikat meleg, biszexuális és transznemű emberektől.
Vágólapra másolva!

A kormányzó szerint a törvény azokat védi, akik szerint a házasság csak férfi és nő között köthető, szexuális kapcsolat házasságon kívül nem megengedett, valamint a férfi és a nő nemét a születési genetikai felépítés dönti el.

A törvény szerint például magánszemélyek és -intézmények, illetve kereskedelmi egységek megtagadhatják az LGBT-közösség tagjaitól a kiszolgálást, illetve az alkalmazását, sőt, a törvény lehetővé teszi ezeknek az embereknek az elbocsátását munkajogi következmények nélkül. Ezen túlmenően

lehetővé teszi azt is, hogy a boltokban és vendéglátóipari egységekben megtagadják tőlük a kiszolgálást, illetve a kórházak és orvosok elutasíthatják kezelésüket.

Phil Bryant kormányzó, bár újságíróknak nem volt hajlandó nyilatkozni, a törvény aláírása után elmondta, a törvényhozók vigyáztak arra, hogy a jogszabály ne legyen ellentétes a szövetségi törvénykezéssel.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Hasonló törvényt fogadtak el korábban Észak-Karolinában, Georgia államban az óriási felháborodás hatására Nathan Deal kormányzó végül nem írta alá a törvényt. Olyan nagy amerikai cégek, mint a Coca-Cola vagy a Delta Airlines is bojkottal fenyegettek, egyes országos sportegyesületek pedig kilátásba helyezték, hogy ha a diszkriminatív törvény életbe lép, máshol rendezik meg bajnokságaikat és sporteseményeiket.

Mississippiben az új törvény július elsején lép életbe, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) mississippi szervezetének vezetői máris bejelentették, hogy megkezdik a törvényt ellenzők mozgósítását.