Megvan az offshore-botrány első magyar politikai áldozata

Boldvai László beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Salgótarján, 2014. május 15.
Boldvai László, a párt Nógrád megyei elnöke beszél a Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével Május
Salgótarján, 2014. május 15. Boldvai László, a párt Nógrád megyei elnöke beszél a Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével Május 25. - EP-választás címmel tartott sajtótájékoztatón Salgótarjánban 2014. május 15-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette párttagságát az offshore-botrányban érintett Boldvai László, az MSZP egykori pártpénztárnoka. Nem akarta terhelni ügyével a pártot, ezért felfüggesztette tagságát, de állítása szerint jogsértő dolgot nem művelt.
Vágólapra másolva!

Állítása szerint jogsértést nem követett el, ezért áll minden vizsgálat elé Boldvai László, az offshore-botrányban érintett MSZP-s politikus, megyei elnök, a párt egykori pénztárnoka.

Boldvai egyelőre csak felfüggesztette párttagságát, nem lépett ki a pártból

- közölte az Origóval Tóbiás József pártelnök, akivel döntését személyesen közölte Boldvai.

A felesége volt offshore cégben

Mint arról az Origo is beszámolt, Boldvai a minap kirobbant offshore-botrány első MSZP-s érintettje.

Boldvai László, a párt Nógrád megyei elnöke, egykori pártpénztárnok Forrás: MTI/Komka Péter

A szocialista párt egyik befolyásos politikusának, korábbi parlamenti képviselőjének és egykori pénztárnokának felesége, Konti Csilla tulajdonába került egy Szamoa szigetén bejegyzett, működése során jelentős összegeket megmozgató offshore cég 2012 novemberében. A tanárnő

a szamoai céggel együtt hozzájutott egy bankszámlához is az egyik legpatinásabb svájci banknál,

és pont a tulajdonszerzésének napján történtek intézkedések, hogy a cége megkaphasson egy nagyobb - közel 80 millió forintos - összeget, írta a Direkt36.

Boldvai: Minden igaz, ami megjelent

Tóbiás József tájékoztatása szerint Boldvai azt mondta neki, "teljes mértékben fedi a valóságot", ami a médiában megjelent. A párt elnöksége szerint

az elit nem tüntetheti el jövedelmét az adóhatóság elől offshore cégeken keresztül, miközben magyarok milliói nem tudnak megélni a fizetésükből.

Az ügyben a Jobbik feljelentést tett, míg a Fidesz úgy értékelt: "a szocialisták ismét lebuktak".

A panamai botrány dokumentumai

Konti Csilla offshore-érintettsége abból a hatalmas, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagból derült ki, amit a német Süddeutsche Zeitung újság szerzett meg, és az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával 76 ország közel 380 újságírója dolgozott fel.

Fideszes politikus is érintett

Noha Orbán Viktor a 2010-es választási kampányban azt ígérte,

véget vet az offshore-lovagok világának,

az offshore-botránynak van fideszes szála is. Horváth Zsolt kecskeméti fideszes politikus több Seychelle-szigeteki offshore cégben is érintett - írta a Direkt36.

Horváth Zsolt 16 évig volt országgyűlési képviselő Kecskeméten, két éve visszavonult a politikától.

Vagyonbevallásai szerint a politikai pályája során sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkező Horváth Zsolt

2013 októberében - tehát még parlamenti képviselőként - lett az egyik igazgatója egy Seychelle-szigeteki cégnek.

Elhatárolódtak: ő magánember

A Fidesz elhatárolódott politikusától, mondván: jó ideje nincs kapcsolata Horváth Zsolttal, a kormányban pedig nincs helyük offshore-lovagoknak. Mivel semmilyen tisztséget nem tölt be a pártban,

- állapította meg a kormánypárt.

Izlandon már tüntetések vannak

Tüntetések kezdődtek Reykjavíkban, követelve Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását. A szigetországi kormányfő is érintett lehet az eltitkolt offshore-ügyletekben.

Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök érintettségére is fény derült Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Gunnlaugsson az adatok szerint a feleségén keresztül dollármilliókat rejteget egy adóparadicsomban. A kormányfő 2007 novemberében alapította a Wintris Inc. offshore céget a Brit Virgin-szigeteken.

Az izlandi kormány nem csak a kormányfő érintettsége miatt van nehéz helyzetben, hanem mert kiderült, hogy két másik kabinettag is érintett: Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter, Ólöf Nordal belügyminiszter.