Megint beszóltak a biciklisek Tarlósnak

Résztvevők az „I Bike Budapest” elnevezésű felvonuláson
Vágólapra másolva!
Nem mindenki él a jelenben - üzenték a szombati, több ezres kerékpáros felvonulás szervezői a főpolgármesternek. Szerintük "ez el fog múlni".
Vágólapra másolva!

Legalább tízezer biciklis vonult át Budapest belvárosán szombat délután, miután a bringások régóta tervezett felvonulást tartottak a fővárosban. A közös biciklizést az tette hasonlóvá egy tüntetéshez, hogy

a szervezők üzentek Tarlós Istvánnak.

A főpolgármestert ugyan nem nevesítették a felvonulás után közzétett Facebook-posztban, de több egyértelmű utalással tették egyértelművé, hogy neki szól az üzenet.

"Nem mindenki él a jelenben és látja a jövőt, és páran ezt elég magas szinten művelik" - írták. Szerintük "Budapest jövője nem a '70-es évek, hanem egy élhető, jó levegőjű, egészséges és boldog város. A fejlesztéseket nem visszafordítani kell, hanem folytatni".

A kerékpárosokat képviselő, a Magyar Kerékpárosklubhoz kötődő I bike Budapest és Tarlós István között azért mérgesedett el a vita, mert nemrég kiderült, hogy a főpolgármester

felülvizsgálná a budapesti kerékpárosok életét megkönnyítő fejlesztéseket.

A biciklis szervezet képviselői erre azt mondták, hogy Tarlós "bringás forradalmat" kockáztat, ha visszacsinálja a fejlesztéseket. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ volt vezetője szerint is a 70-es éveket idézné a kerékpáros infrastruktúra visszafejlesztése.

Biciklisek a Duna mellett - ez az út máskor autókkal van tele Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kerékpárosok képviselői azóta tárgyaltak a főpolgármesterrel, és abban maradtak, hogy együtt nézik át az átalakítások terveit.

A biciklis felvonulás ideje alatt több helyen is útlezárások voltak a belvárosban. A rendőrök szakaszosan engedték át a forgalmat a menetet keresztező irányokban. A forgalomirányítók kollégáikat is segítették: az MTI információi szerint a tömegben kerékpáros rendőrök is tekertek.