A bringások szerint Tarlós forradalmat kockáztat

Vágólapra másolva!
Tarlós István a budapesti kerékpáros közlekedés visszafejlesztésére készül - írják a budapesti kerékpáros felvonulásokat szervező közösség Facebook-oldalán. Bemutattak egy dokumentumot is, amiről azt állítják, hogy a városházán terjed. Ebben az áll, hogy csak a széles egyirányú utcákba mehetnének be a biciklisek az autós menetiránnyal szemben is.
Vágólapra másolva!

Tüntetésre készülnek a biciklisek. A rendszeres tavaszi felvonulásokat szervező mozgalom (I love bike, Szeretem a kerékpárom) Facebook-oldalán azt írják, hogy Tarlós István főpolgármester visszafejlesztené a budapesti kerékpáros közlekedést,

ezért fognak demonstrálni április 23-án.

Azt állítják, biztosan tudják, hogy mire készül a főpolgármester, mert megszereztek egy főpolgármesteri utasítást, ami a városházán terjed. A dokumentumról fotót is feltettek a Facebookra.

Forrás: Origo

A papíron az áll, hogy a forgalommal párhuzamosan közlekedő kerékpáros számára nem kell külön kerékpárnyomot felfesteni. Azokat a buszsávokat is megvizsgálná a polgármester, ahol jelenleg lehet biciklizni. A jövőben csak akkor engednék be a bringásokat a buszsávba, ha a sáv legalább 4,5 méter széles.

Az állítólagos főpolgármesteri utasítás szerint jelenleg nagyjából 120 egyirányú utcába mehetnek be a biciklisek az autósoknak kötelező menetiránnyal szemben is. Tarlós ezt is felülvizsgálná - derül ki a papírról. Csak akkor engedélyeznék táblával a behajtást a bringásoknak, ha az utca elég széles, és

az autós menetirány szerinti bal oldalon nem lehet parkolni.

A Magyar Kerékpárosklubhoz is kötődő bringás közösség azt írta ezekről a tervekről, hogy ha megvalósulnak, Tarlós István visszaviszi Budapestet a ’70-es évekbe. "Újra kirobbantja a bringás forradalmat" - írták.

Azt állítják, hogy hiába küldtek szakmai anyagot a főpolgármester helyettesének, még választ sem kaptak.

"Mostantól nem egy sima örömünnep lesz az április 23-i I Bike Budapest, hanem demonstráció a modern városért, ami nem autósoké, bringásoké, vagy tömegközlekedőké, hanem mindenkié" - írták a Facebookon.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezetője is a Facebookon üzent. Szerinte óriási visszalépés és biztos kudarc volna, ha a kerékpáros közlekedés visszafejlesztésébe, az elmúlt évek eredményeinek lebontásába kezdene a Főváros vezetése.