Gyurcsány: Nem adtam utasítást tanulmányok ledarálására

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Nem tudja Gyurcsány Ferenc, Lázár János miniszter honnan veszi, hogy ő vagy utódja, Bajnai Gordon direkt eltüntetett volna kormányzati megrendelésre készült tanulmányokat, elemzéseket. A volt kormányfő az Origónak azt mondta, ő sem nyíltan, sem "fű alatt" nem adott ilyesmire utasítást.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc cáfolta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter minapi állítását, miszerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok direkt megsemmisítették volna a szocialista kormányok időszaka, 2002-2010 között milliárdokért rendelt szakértői tanulmányokat, elemzéseket.

Lázár: eltüntették, megsemmisítették

A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette kormányok

"eltüntették, megsemmisítették" azokat a tanulmányokat, amelyeket a szocialista kabinetek idején, 2002-2010 között rendeltek meg,

és amelyekhez hasonló tanácsokért ebben az időszakban összesen 27 milliárd forintot fizetett ki az állam - mondta Lázár János miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár János miniszter szerint azért nem találják az iratokat, mert elődeik eltüntették őket Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, a tájékoztatón Lázár a napokban nyilvánosságra került, a Political Capital (PC) által az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak ebben az időszakban készített tanulmányai, szakértői anyagai okán beszélt arról, hogy

a 27 milliárdért rendelt tanulmányok nagy része már nem található meg, mert fizikailag nincsenek meg".

Gyurcsány: Nem utasítottam erre senkit

A miniszterelnöki posztot 2004-2009 között betöltő Gyurcsány Ferenc az Origo kérdésére azt mondta, "abban biztos vagyok, hogy sem formálisan, sem informálisan, vagyis fű alatt

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke azt is mondta, bár nem ismeri pontosan a vonatkozó adatkezelési szabályzatokat, de elképzelhetőnek tartja, hogy azért nincs meg talán már minden irat, mert időközben megértek a selejtezésre, és ez megtörtént az adott intézményeknél.

Gyurcsány Ferenc állítja: nem adott utasítást a tanulmányok megsemmisítésére Fotó: M. Schmidt János - Origo

Azt is megjegyezte, hogy ha mindent megsemmisítettek volna, ahogy arra Lázár János utalt, nem kerülhettek volna elő a napokban az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalból - jelenleg Alkotmányvédelmi Hivatal - a szervezet megrendelésére a Political Capital által 2006-2010 között írt tanulmányok.

Visszautasította a PC a vádakat

A Kormányinfón is szóba hozott PC-s tanulmányokról Lázár egyébként azt mondta, hogy "a Political Capital politikai kifizetőhely volt". Az általa említett, nem létező tanulmányokkal pedig a haverokat fizették ki a szocialista kormányok - fogalmazott a miniszter.

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal, ma Alkotmányvédelmi Hivatal épülete Forrás: MTI/Róka László

Mint arról az Origo is beszámolt, a PC pénteken visszautasította a napokban az intézetet ért vádakat. Közleményükben kiemelték, hogy már hét éve kérték a Nemzetbiztonsági Hivatalnak készített, "politikai játszmák miatt" 2027-ig titkosított munkáik teljes nyilvánosságát,

az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes nyilatkozatok pedig "szándékosan félrevezetőek".

A PC kiemelte, hogy "az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták azt", hogy az intézetük által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány felügyelete alatt álló AH utalta át nyolc hónappal ezelőtt, tavaly augusztusban.

Szerintük ez a tény is cáfolja azokat a politikai indíttatású vádakat, amelyek "kifizetőhelyként próbálják befeketíteni" a PC-t.

Az ügy előzménye volt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozta azokat, az összesen 190 millió forintért még a szocialista kormányok idején rendelt tanulmányokat, amelyeket a PC a szervezetnek írt. Mint arról az Origo is beszámolt, ezekkel a szervezet új imázsát akarták felépíteni.