Április 15-én temetik el a Margit hídnál talált emberi maradványokat

Vágólapra másolva!
Jövő hét pénteken ökumenikus szertartás keretében, a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat.
Vágólapra másolva!

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) elnöke elmondta: a Nöri és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által megszervezett szertartással - amelyen

nemcsak a zsidó felekezetek,

hanem a keresztény történelmi egyházak képviselői és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vesz - "méltó módon oldódik meg egy több éve fennálló, méltatlan helyzet".

A Vészkorszak idején

A Nöri elnöke felidézte: a 2011-ben a Margit híd felújításakor megtalált emberi maradványok között

bizonyíthatóan vannak a vészkorszak idején a nyilasok által a Dunába lőtt áldozatok.

A ruhamaradványok és a vizsgálatok azonban azt is igazolták, hogy nem csak zsidó emberek maradványait találták meg, ami sokáig késleltette végső nyugalomra helyezésüket.

Vallási kötelesség

Vallásjogi nehézség volt a nem zsidó emberek zsidó temetőben eltemetésének tilalma, a Mazsihisz Vallási Bíróságának véleménye szerint ugyanakkor ez a háborúban elesettekre nem vonatkozik. Ők

származásuktól függetlenül nyugodhatnak

zsidó temetőben, sőt vallási kötelesség is a zsidó származású elesettekkel együtt végső nyugalomra helyezni őket - ismertette a Nöri elnöke.