Botrány Zuglóban: kivonultak a szocialisták

Barta János, az LMP képviselője ezeket a kismacikat osztotta ki a többi pártnak
Vágólapra másolva!
Az MSZP képviselőcsoportja még a költségvetés megszavazásáról szóló rendkívüli ülés megkezdése előtt kivonult a zuglói önkormányzatból, majd hosszas egyeztetés után visszatért. Végül a bizottsági struktúra átalakítása után a testület elfogadta a költségvetést. Két új tanácsnokot is kineveztek. 
Vágólapra másolva!

Hosszas huzavona után a zuglói képviselő-testületnek sikerült elfogadni a 2016-os költségvetést. A büdzsé elfogadásához az is kellett, hogy a pártok megegyeztek abban, hogy átalakítják a meglévő bizottságok személyi összetételét, valamint két új tanácsnoki posztot hoztak létre. Az új büdzsét egyhangúlag fogadták el.

Ki- és bevonulás

A zuglói MSZP frakciója még a rendkívüli képviselő-testület ülése előtt kivonult a teremből. A XIV. kerületben még nincsen elfogadott költségvetés, mivel eddig nem tudtak megállapodni egymással a pártok. Ennek egyik oka, hogy senkinek sincsen többsége. Az ülésnek tíz órakor kellett volna kezdődnie, de a politikai erők folyamatosan egyeztettek a költségvetés megszavazásáról.

Az ülés előtt Karácsony Gergely PM-s polgármester Tóth Csaba zuglói MSZP-s országgyűlési képviselővel és Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármesterrel egyeztetett.

A szocialisták ez után kivonultak a teremből.

Egyébként, ha a Fidesz és a PM együtt szavaz, akkor el tudják fogadni a büdzsét. A testület ülése még délután egykor sem kezdődött el, mivel Karácsony Gergely folyamatosan egyeztet a szocialistákkal. Végül átalakították a meglévő bizottságokban az arányokat, de 10 fővel emelték a létszámukat. Két új tanácsnoki posztot is létrehoztak.

Megmerevedés

Kedden megmerevedtek az álláspontok Zuglóban a helyi költségvetésről szóló egyeztetéseken. Az MSZP nem akart engedni abból, hogy új büdzsétervezetet kell előterjeszteni. Szerintük a mostani változat elfogadása Zugló leszakadását jelentené – írta korábban a Magyar Hírlap.

Miközben a szocialisták – akiknek Sápi Attila képviselő eltűnése után a két PM-essel együtt sincs többségük – nem tágítanak, a Fidesz–KDNP és a kis pártok látnak esélyt a büdzsé elfogadására. Viszont azt indítványozzák, hogy a frakciók számarányához igazítva arányosítsák a helyi bizottságok működését.

Barta János, az LMP képviselője ezeket a kismacikat osztotta ki a többi pártnak Forrás: Origo

Leginkább a legfontosabb döntéseket meghozó tulajdonosi és közbeszerzési bizottságban szeretnék ezt elérni, ahol az MSZP-nek többsége van, de döntési jogkört is elvonnának a bizottságtól. Kezdeményezik, hogy a mostani

százötvenmillió helyett az ötvenmillió feletti beszerzésekről is a testület döntsön.

A szocialisták kedden ezt az indítványt sem fogadták el.

Korábban Rozgonyi Zoltán, Zugló fideszes alpolgármestere a Magyar Időknek azt mondta, a kerület könyvvizsgálója sem javasolta a napirendre vételt, mivel szerinte a jelenleg érvényes, 2015-ös költségvetés módosítása meg kell, hogy előzze a 2016-os év büdzséjének elfogadását, ami ráadásul nem a korábbi testületi határozatok szerint lett megtervezve.

Az alpolgármester azt mondta: a szocialisták meglepően durva hangnemben támadták a Karácsony Gergely PM-es polgármester által benyújtott, a jegyző által elkészített 2016. évi költségvetés-tervezetet. Miközben

a PM-es polgármester és a szocialisták közti szövetség felbomlóban van,

a kerületnek március 15-ig kellene elfogadnia a költségvetést.

Eltűnés

Zugló 2016 januárjában azzal került be az országos hírekbe, hogy eltűnt Sápi Attila MSZP-s képviselő. A politikus január 5-e óta nem adott életjelet magáról. Sápi Attiláról kiderült, hogy egy nem létező cégben dolgozott ügyintézőként, míg egy másik vállalkozása után több mint 100 millió forintos adósság maradt.

Sápi eltűnése miatt a 22 fős képviselő-testületben 9 képviselője van a Fidesz–KDNP-nek, 7 az MSZP-nek, kettő a PM-nek, egy-egy az LMP-nek, a Jobbiknak és a Civil Zuglónak.