Engedetlenek maradnak a tanárok és a diákok

tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség
A Kölcsey Ferenc Gimnázium a pedagógus sztrájk / polgári engedetlenség napján 2016.03.30.
Vágólapra másolva!
A szerdai megmozdulás után újabb tanári és diákakciók jöhetnek, az államtitkár ugyanis világossá tette, hogy nem fognak külön tárgyalni a civil közoktatási platformmal. Palkovics László nem érti, hogy a civilek miért nem ülnek le a kormány által szervezett kerekasztalhoz, a civilek viszont nem húznák az időt Fekete Györggyel és Parragh Lászlóval. Szerda reggel több mint kétszáz intézményben voltak megmozdulások, az eseményekről itt olvashat. 
Vágólapra másolva!

„Az a szerencséje ennek a kormánynak, hogy az ellenük demonstrálók nem olyan bunkók, mint amilyenek az ő támogatóik voltak, amikor még ellenzékben voltak” – mondta egy hölgy szerda reggel a Teleki Blanka Gimnázium előtt az Ajtósi Dürer soron. Békés volt a hangulat a Munkácsy Mihály utcában a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt és az Ajtósi Dürer soron a Teleki Blanka Gimnáziumnál is.

Nem engednek a 12-ből

A Kölcsey előtt fél 8 körül jelent meg az első néhány lelkesebb tanár. A pedagógusok 12 pontját tartalmazó plakátokat ragasztottak fel a kerítésre.

Plakátragasztással indult a szerda reggel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál Forrás: Origo

„Leomlott rólunk az elmúlt évek fásultsága és keserűsége” – mondta az egyik tanárnő. Szerinte az egész tanári kar lelkes és optimista.

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nem akarnak visszatérni semelyik korábbi oktatási rendszerhez.

Csak beszélgettek

Nyolc körül már két-háromszázan voltak az épület előtt, negyed 9-kor pedig már legalább ötszázan. A tanárok közül szinte senki sem érkezett üres kézzel: volt, aki pogácsát hozott, volt, aki üdítőt, mások zászlókat, kockás inget vagy zenét.

A tanárok pogácsával és üdítővel készültek Fotó: Marton Szilvia - Origo

A tanárok és szülők mellett sok olyan ember is eljött, akinek semmi köze az iskolához, csak szimpatizál az üggyel.

– mondta a plakátokat ragasztgató tanárnő, és így is lett. A diákok az érettségiről beszélgettek, a felnőttek pedig könyvekről, receptekről, tévéműsorokról. A politikával nem nagyon foglalkoztak.

Pukli, a rocksztár

Nem úgy, mint a Városliget túloldalán, a Teleki Blanka Gimnázium előtt. Itt az álldogálók között inkább Orbán Viktor budai Várba költözése, a Várkertbazár sokszori átadása, a titkosítások és az egészségügy volt a téma, de csak a felnőttek között.

A diákok itt is leginkább az érettségiről és a tananyagról beszélgettek.

A Teleki előtt inkább a diákok javára dőlt a diák-felnőtt arány, de összességében is sokkal több volt az ember, mint a Kölcsey előtt.

Sokan voltak a Teleki Blanka Gimnázium előtt is Fotó: M. Schmidt János - Origo

Amikor Pukli megszólalt, úgy ünnepelték, mint egy rocksztárt. Sokat elmond a rendezvény hangulatáról, hogy a Teleki igazgatója annak ellenére is megkért mindenkit, hogy legyenek békések, hogy erre semmi szükség nem volt. A rendezvény végén még a forgalmat elterelő rendőröket is megtapsoltatta a tömeggel.

Sikeresnek tartják a megmozdulást

„Az elkeseredettség ma humorral és felszabadultsággal párosult” – értékelte a szerda reggeli tiltakozást Puskás Aurél, a civil közoktatási platform szóvivője. Szerint országszerte

több mint kétszáz intézményben szerveztek valamilyen nagyobb megmozdulást,

de emellett sok iskolában lehettek kisebb akciók is.

Nemcsak a diákok és tanárok voltak ott Fotó: Marton Szilvia - Origo

Puskás Aurél úgy látja, hogy sikeres volt a szerda reggelre meghirdetett akció. Ezt jól mutatja szerinte, hogy azon a két budapesti helyszínen, ahol járt, a diákok és tanárok mellett az idősebb korosztály is szép számban megjelent.

Nem kell félniük

A közoktatási államtitkárnak már kevésbé tetszettek a reggeli megmozdulások. Palkovics László nem tartja helyesnek az „ilyen típusú akciókat”, és továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megoldására.

A köznevelési államtitkár nem tartja helyesnek az ilyen akciókat Fotó: Marton Szilvia - Origo

Palkovics szerint azonban a délelőtti akcióban részt vevő tanároknak

nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

„A kerekasztalon már egy sor eredményt elértünk, például a pedagógusminősítési rendszerben és a nyugdíj előtt álló tanárok ügyében, emellett folytatódik a pedagógusbér-emelés és az állami fenntartó szervezetének átalakítása is” – mondta az államtitkár.

Nem fognak külön tárgyalni

A civil közoktatási platform azonban kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal.

Palkovics László világossá tette, hogy nem fognak külön tárgyalásokat folytatni Fotó: Marton Szilvia - Origo

Palkovics ennek kapcsán azt mondta, hogy az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és

nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni.

Az államtitkár azt is világossá tette, hogy nem szeretnének külön tárgyalásokba bocsátkozni a szervezettel.

Fidesz: Politikai akció volt

A Fidesz közleményében azt írta a reggeli megmozdulásokról, hogy politikai célú akció volt, amely nem szolgálja sem a gyermekek, sem a pedagógusok érdekét. Azt is hozzátették, hogy a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus-béremelést hajtotta végre,

a köznevelési kerekasztalon pedig érdemi párbeszédet és eredményes munkát folytat a pedagógusokkal.

Az MSZP is reagált a reggeli eseményekre: ők egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben

a szakszervezetek polgári engedetlenséggel is szolidárisak lehessenek,

illetve azt szervezetten támogathassák.

A szocialisták indoklása szerint erre azért lenne szükség, mert a Fidesz törvényei szinte lehetetlenné teszik a jogszerű sztrájkot Magyarországon.

Újabb megmozdulások jöhetnek

„Mi tárgyalni szeretnénk, de nem a kormány által így-úgy összeállított kerekasztalnál” – mondta Puskás Aurél. Szerinte ők

a 12 pontról sajtónyilvános ülésen szeretnének tárgyalni a kormánnyal.

Puskás szerint a közoktatási kerekasztal a kormány játszótere, ide pedig nem akarnak bekéredzkedni.

„Az idő fogy. Április elsején például elindul a tankönyvrendelés, pedig ezzel kapcsolatban is van követelésünk.

– fogalmazott a szóvivő.

A civil közoktatási platform eredetileg két hetet adott a kormánynak, hogy jelezze, hajlandóak-e a kétoldalú tárgyalásokra. Az államtitkár szerdai nyilatkozata alapján azonban úgy tűnik, hogy erre nem fog sor kerülni.

Erre az esetre pedig a civil közoktatási platform újabb, a maihoz hasonló figyelemfelkeltő akciókat ígért. Puskás Aurél azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy pontosan mire lehet majd számítani.