Saját vezetője számolja fel a budapesti FBI-t

Tarlós István; Klug Lajos; Pető György
Budapest, 2012. november 30. Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója, Pető György, Budapest Főváros Közterület-felügyeletének (BFKF) igazgatója és Tarlós István főpolgármester (b-j) a közösségi közlekedést szabálytalan várakozással akadályozó járművek elszállításáról szóló megállapodás aláírásán 2012. november 30-án a BFKF székházában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Feladatait részben teljesítette, részben más fővárosi cég is el tudja látni, így jogutód nélkül megszüntetné a főváros a csak budapesti FBI-ként ismert szervezetét. A végelszámoló a jelenlegi ügyvezető, a volt kémelhárító Pető György lesz, havi 750 ezer forintos fizetésért. 
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint öt év működés után megszűnik a még az előző ciklus elején elsősorban a fővárosi tulajdonú cégek "vagyonvédelmére", vagyis a korrupciós veszélyek elhárítására létrehozott önkormányzati szervezet, a Fővárosi Biztonsági Iroda Kft., amelyet a neve miatt csak budapesti FBI-ként emlegettek.

A cég teljesítette fő feladatát

Végelszámolással, jogutód nélkül javasolja megszüntetni Kocsis Máté közbiztonsági tanácsnok és Tarlós István főpolgármester a főváros által 2010 őszén létrehozott Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft.-t – derül ki a szerdai közgyűlési ülésre készített, Kocsis–Tarlós közös előterjesztésből.

– indokolják a javaslattevők, miért nincs már szükség a tucatnyi munkavállalót foglalkoztató kft.-re. A teljesültnek ítélt cél vállalatbiztonság erősítése címszó alatt a fővárosi tulajdonú cégek vagyon- és információbiztonsága feletti őrködés volt.

A Városházán az FBI megszüntetésével együtt létrehoznak egy főosztályt, egy másikat bezárnak Forrás: MTI/Váli Miklós

Ezenkívül a cégnek településüzemeltetéssel összefüggő "városgondnoki" feladatai is voltak, ám ezeket a feladatokat április 1-jétől egy, a Városházán létrehozott hivatali egység, a Városigazgatóság Főosztály látja majd el – ezzel egy időben megszüntetik az eddigi Városüzemeltetési Főosztályt.

Pető kapcsolhatja le a villanyt

A budapesti FBI bezárását a javaslattevők arra bízták, aki ügyvezetőként eddig is irányította a kft.-t: a Tarlós István főpolgármestert MSZP-s alpolgármesterként még a III. kerületi polgármestersége idején segítő egykori III/II-es kémelhárítóra, Pető Györgyre.

Pető György (középen), mellette Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az előterjesztés szerint az eddig ügyvezetőként havi bruttó 750 ezer forintot kereső Petőt bízná meg a főváros az FBI végelszámolásával kapcsolatos feladatokkal. Végelszámolóként pedig éppen ugyanennyit keresne.

Általában az a szokás, hogy külsős végelszámolót bíznak meg ezekkel a feladatokkal,

bár tény, a törvény azt sem zárja ki, hogy az ügyvezetőt bízzák meg ugyanezzel.

Pető egyébként nem csak a budapesti FBI irányítója, hanem egyúttal egy másik fővárosi cég, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága igazgatója is.