Lázad a falu, de Erdősi László marad

Herceghalom rendkívüli testületi ülése Erdősi László lemondásával kapcsolatban 2016 március 3-án Erdősiné
Herceghalom rendkívüli testületi ülése Erdősi László lemondásával kapcsolatban 2016 március 3-án
Vágólapra másolva!
Személyeskedő vita és bekiabálások kísérték a herceghalmi képviselő-testület csütörtöki ülését. Mint arról az Origo tudósítója a helyszínről beszámolt, a polgármester nem mond le, hiába lázadnak ellene, és nem jött össze a testület önfeloszlatási kísérlete sem. Erdősi László szerint felesége a jó ügyért harcolt, amikor társaságban látogatott el a Nemzeti Választási Irodába.
Vágólapra másolva!

– hüledezett a biciklit toló, borostás férfi, amikor a herceghalmi kisbolt előtt arról kérdeztük, miért akarják lemondatni a polgármestert, Erdősi Lászlót.

Dühöngő helyiek

Hozzá hasonlóan, a Pest megyei falu lakóinak egy részét felháborította, hogy a polgármester felesége február 23-án néhány kigyúrt kísérővel beelőzte az MSZP vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését.

Sokaknak van elegük a polgármester stílusából Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sokan érzik úgy, hogy Erdősi Lászlóné szégyent hozott Herceghalomra, és közszereplőként férjének is vállalnia kell a felelősséget – de nem csak ezért akarják távozásra bírni Erdősi Lászlót: egy magát csak igazi lokálpatriótaként jellemző férfi a vezetés pazarlását, túlköltekezését említette, és azt, hogy szerinte

foghegyről, arrogánsan beszélnek a helyiekkel.

Egy másik helybeli véleménye szerint Erdősi emberileg és szakmailag is megbukott, helyette új, a fiatalokkal szót értő polgármester kellene.

Nem örült a kameráknak

Érthető, hogy parázs hangulatban zajlott csütörtök este a herceghalmi képviselő-testület rendkívüli ülése, amit részben Erdősi Lászlóné népszavazási akciója miatt hívott össze Hunya Krisztina független képviselő.

Hunya Krisztina a polgármester távozását, illetve a képviselő-testület feloszlatását szerette volna elérni Fotó: Szabó Gábor - Origo

A polgármestert láthatólag feszélyezte a sajtó jelenléte, a testület hosszan vitatkozott azon is, hogy milyen sorrendben tárgyalják meg a napirendi pontokat - ezek közül a közvélemény szempontjából kettő volt lényeges:

  • a polgármester álláspontja a népszavazási botránnyal kapcsolatban,
  • a képviselő-testület feloszlatása.

A jó ügyért mindent

Erdősi László mereven elzárkózott a népszavazási botrány értelmezésétől: mint mondta,

felesége a jó ügyért próbált tenni,

ő pedig nem látja be, hogy egy magánszemélyként beadott népszavazási kezdeményezés miért kell, hogy téma legyen a képviselő-testületi ülésen.

Esze ágában sincs lemondani Erdősi László herceghalmi polgármesternek Fotó: Szabó Gábor - Origo

A személyeskedésig fajuló vita során Hunya Krisztina és két másik képviselő, mindkettő fideszes, lemondásra szólították fel a polgármestert, nemcsak a médiabotrány, hanem a község szerintük elhanyagolt képviselete miatt is. Egyebek között egy szabadságmegváltásból származó 3 milliós összeget kértek számon rajta.

Erdősi László kijelentette, hogy sem most, sem később nem fog lemondani,

és ha kell, ezt szívesen megerősíti írásban. Elbukott a testület feloszlatását célzó kísérlet is, a hét jelen lévő tag közül ezt négyen visszautasították – Herceghalmon tehát minden marad a régiben.

Hiába írtak

A hallgatóság mindezt nem hagyta szó nélkül: bekiabálások tarkították a rendkívüli ülést, a nyílt ülésre beengedett lakosok dühöngtek Erdősi stílusa és a hozzá lojális képviselők szavazatai miatt.

jegyezte meg egyikük, amikor a terem kiürítésével fenyegették meg őket. A lakók amiatt is dühösek voltak, hogy

szóba sem került a nyílt levél,

amiben szintén lemondásra szólították fel a polgármestert - igaz, valószínűleg ez sem változtatott volna Erdősi László döntésén. Az ülésen még a nemzetbiztonsági szolgálat vizsgálata is felmerült:

Hogy került a kísérőkhöz?

Az Origo arról kérdezte a polgármestert, büszke-e felesége akciójára. „Egyetértek vele” – mondta Erdősi László, arra viszont nem akart válaszolni, hogy került az asszonyt kísérő férfiakhoz Erdősiné beadványa.

Erdősi Lászlóné a Nemzeti Választási Iroda bejárata előtt. Bent már segítői biztosították referendumának elsőbbségét Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az a beadvány, ami minden jogorvoslati kísérlet és felháborodás ellenére átment a Nemzeti Választási Bizottság szűrőjén, a második helyre sorolta Nyakó István népszavazási kísérletét. Bár még

a bizottság elnöke, Patyi András is a szocialistákat engedte volna tovább,

az NVB március 2-án 7:5 arányban mégis az asszony kezdeményezése mellett döntött. Erdősi Lászlóné referendumát egyébként huszonhatan támogatták.

A Kúrián múlhat

Nyakó István a Kúriához fordult akadályoztatása és az NVB döntése miatt, a testület pedig igazat adott a szocialista politikusnak - írta meg elsőként a 444.hu.

Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kúria egy másik eljárásban dönt majd Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezésének megsemmisítéséről, ha erre felülvizsgálati kérelem érkezik, vagyis a másik boltzáras kérdést beadó szocialistáknak a népszavazási törvényre hivatkozva kell új kérelmet beadniuk.