Gyurcsány: Vesszen a zsarnok!

Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2016. március 15. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Pilvax kávéháznál 2016. március 15-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Vesszen a zsarnok! - ezzel zárta ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az újkeletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten akarja akaratát érvényesíteni.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke erről kedden, a párt ünnepi megemlékezésén beszélt.

Testvériséget kíván

Gyurcsány Ferenc a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott:

Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de a miniszterelnök szájából a szabadság szava "áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát" - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

Gyurcsány Ferenc: Az önkényt Forrás: MTI/Marjai János

A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget - tette hozzá Gyurcsány.

Kivéthetetlen nyomok

A pártelnök kijelentette, hogy továbbra is a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján állnak. Forradalom atekintetben, hogy így nem lehet folytatni, de alkotmányosság abban az értelemben, hogy az "önkény megtörésének" egyetlen módja van, a "nem szabad, nem független", de nyomokban demokratikus vonásokat tartalmazó választás - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az elmúlt csaknem 26 év alatt a demokraták és hazafiak egymással is sokat vitatkoztak, amelyek után

- mondta. A politikus ennek ellenére azt ajánlotta, hogy a "demokratikus sokaság" felejtse el sebeit és tévedéseit, mert csak együtt tudják leváltani az "önkényt". Gyurcsány Ferenc hozzátette, nem féltékenységet, hanem nagyvonalúságot ajánl.

"Vesszen a zsarnok!"

Az ellenzéki politikus emellett mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők

Végül azoknak a márciusi ifjaknak a példáját ajánlotta mindenki figyelmébe, akik nem akartak kompromisszumot kötni az alávetettséggel, a szolgasággal. gyurcsány azt is hozzátette, hogy ma ugyanennek jött el az ideje.

Orbán Viktorra utalva arra kérte hallgatóit, hogy miközben a "zsarnok" beszédet mond a Nemzeti Múzeum lépcsőin, gondoljanak arra, hogy "ez a tisztesség helyett a tisztességtelenség, az igaz beszéd helyett a hazugság, az emelkedettség helyett a zuhanás beszéde lesz, mert ez a hatalom zuhanni fog a történelem mélyébe".

Gyurcsány Ferenc a beszédét a "vesszen a zsarnok!" felkiáltással zárta, majd ezt követően a párt vezetői a néhány tucatnyi megjelent érdeklődő előtt koszorút helyeztek el a Pilvax kávéház falánál.