Először emeltek vádat a kölni zaklatások miatt

köln zaklatás pályaudvar
A man is carried away by police officers at Cologne Main Station in Cologne, Germany, 01 January 2016. On New Year's Eve dozens of women were sexually assaulted and robbed in the area around Cologne Main Station. Photo: MARKUS BOEHM/DPA
Vágólapra másolva!
Megtörtént az első vádemelés a Kölnben szilveszter éjjel történt zaklatásokkal kapcsolatban: szexuális kényszerítéssel és lopással vádoltak meg csütörtökön egy menedékkérőt.
Vágólapra másolva!

Egy 26 éves algériai állampolgár felelhet a kölni bíróság előtt, miután első alkalommal emeltek vádat a szilveszter éjjel történt tömeges zaklatási és lopási esetek miatt.

Tapogatta és meglopta

A vádirat szerint a férfi 2015. december 31- én éjjel

tíz társával körülvett egy nőt a kölni pályaudvaron, az áldozatot tapogatni kezdte, majd elvette mobilját.

A vádlottat januárban vették őrizetbe a kerpeni menekülttáborban, tárgyalásának időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Szilveszteri rémálom

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak hasonló, bűncselekmények, a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatásokat gyakran gyakran kísérte lopás is. Sok áldozat úgy érezte, a csaptosan támadó észak-afrikai és arab férfiak szabályosan levadászták őket.

Az ilyen, kettős bűncselekmények miatt eddig közel ötszázan tettek feljelentést,

a szilveszter esti eseményekkel kapcsolatban pedig több mint 1100 feljelentés érkezett.

Elfogott gyanúsítottat kísért a rendőrautóhoz két járőr a kölni pályaudvar mellett, rémálommá vált a szilveszteri utcai ünneplés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Markus Boehm

Bár a rendőrség eddig 120 feltételezett elkövetőt azonosított, bíróság elé csak három marokkói és tunéziai származású menedékkérőt állítottak, nekik lopás miatt kellett felelniük.

Zaklatott tüntetők

A tömeges zaklatás Németország-szerte nagy indulatokat váltott ki, január 9-én pedig több ezren tüntettek Kölnben - igaz, más és más céllal: a zömében női baloldali aktivisták a szexizmus és a rasszizmus ellen demonstráltak a kölni pályaudvar előtt, míg a szélsőjobboldali a Pegida a menekültek érkezése miatt tiltakozott.