Demonstrációt szerveznek a diákok is

2016. március 15.
Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola, Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója
2016. március 15. Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola, Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója
Vágólapra másolva!
Eddig több mint száz iskolából jelezték, hogy csatlakoznak a Tanítanék Mozgalom március 30-ai, reggel 8 és 9 óra közötti demonstrációjához. A diákok szintén szervezkednek, a Diáksztrájk a jövőnkért! nevű Facebook-csoportban arra buzdítják a tanulókat, hogy legyenek szolidárisak a tanárokkal, ebben az egy órában beszélgessenek az oktatásról, később pedig formáljanak élőláncot az iskola köré.
Vágólapra másolva!

„Biztosan sokkal több résztvevője lesz a demonstrációnak, mint ahány helyről visszajelzést kaptunk" – mondta az Origónak Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform koordinátora, aki szerint sokan nem merik vállalni szolidaritásukat, mert félnek a következményektől.

Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszédet mond a március 15-ei tüntetésen Fotó: Polyák Attila - Origo

A Tanítanék Mozgalom által szervezett március 30-ai demonstrációra eddig valamivel több mint száz iskola jelezte csatlakozási szándékát. A szolidáris intézményeket egy térképen jelölik, ezen az látszik, hogy elsősorban a fővárosban és környékén szimpatizálnak a legtöbben a pedagógusok demonstrációjával.

A képre kattintva az aktuális állapotot láthatja Forrás: batchgeo.com

Ercse Kriszta szerint a vidéki iskoláknál nagyobb a kiszolgáltatottság és a nyomás az intézményeken, ezért a tanárok ezeken a területeken egyelőre kevésbé merték felvállalni a véleményüket.

„Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel,

– tette hozzá.

Szervezkednek a diákok is

A Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetője március 15-én intézett ultimátumot Orbán Viktor kormányfőhöz és Áder János államfőhöz, miszerint ha nem kérnek bocsánatot a „pedagógusok megalázásáért", akkor március 30-ára egyórás polgári engedetlenséget szerveznek. Azt kérték, hogy minden tanár menjen reggel 8 és 9 óra között az iskola épülete elé. A mozgalom vezetői később jelezték, hogy egyetlen gyerek sem lesz felügyelet nélkül.

Forrás: Origo

A Tanítanék Mozgalom demonstrációjának célja, hogy elfogadtassák a Civil Közoktatási Platform által elfogadott 12 pontos csomagot. „A 12 pont a leggyorsabban végrehajtandó változások listája, de ennél is tovább akarunk menni. Új közoktatási törvényt, új nemzeti alaptantervet, jobb, élhetőbb oktatási rendszert követelünk. És azt, hogy ennek megalkotásában mi is részt vehessünk" – írják a Facebook-oldalukon.

A tanárok közben segítséget kaphatnak a diákoktól is, a Diáksztrájk a jövőnkért! nevű Facebook-csoport ugyanis arra buzdítja a tanulókat, hogy

ugyanebben az időpontban iskolába menet ők is álljanak meg az iskolák bejáratánál egy órára,

és beszélgessenek el barátaikkal, tanáraikkal, formáljanak élőláncot az iskola köré, vagy krétával írják le a járdára a legnagyobb problémákat.

„A március 15-én meghirdetett határidőig nem kértek bocsánatot a hatalom képviselői, és nem ültek le hiteles szereplők egyeztetni a 12 pontról a szakma képviselőivel. A tanárainktól elvették a jogszerű sztrájk lehetőségét, de ők bátorságukat összeszedve úgy döntöttek, hogy 2016. március 30-án, szerdán délelőtt 8 és 9 óra között polgári engedetlenség formájában fejezik ki a változtatás iránti igényüket és az oktatási rendszerrel szembeni ellenérzésüket" – írják.

Balog Zoltán beszámol a terveikről

Az emberi erőforrások minisztere országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre. A miniszter azt mondta: a fórumon a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Balog Zoltán hozzátette: azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék.

A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és

- fogalmazott a miniszter.

Kedden Rétvári Bence államtitkár bejelentette, hogy nyáron bezárják a rendkívül sokat bírált Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan milyen rendszert képelnek el helyette. Az Origo is megírta, hogy a kabinet feltehetően a tiltakozások méregfogát is kihúzná ezzel a lépéssel, nem véletlen, hogy a tanárképviseletek azonnal jelezték: ennél sokkal mélyebbek a problémák, a Klik megszüntetése önmagában nem elég.