Csipak-botrány: az ellenzék fideszes belháborút emleget

MSZP gyűlés az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 8-án
Steiner Pál
Vágólapra másolva!
Fideszes belháborút sejtenek az ellenzéki pártok amögött, hogy a kormánypárti vezetésű V. kerületi önkormányzat felbontotta azt az 50 évre szóló közterület-használati szerződést, amit Csipak Péter milliárdos vállalkozó érdekeltségével kötöttek még Rogán Antal polgármestersége idején. A kegyvesztett vállalkozó cége perre megy.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az Együtt nem szavazott, az LMP politikusa viszont a kormánypárti képviselőkkel együtt támogatta a szerződésbontást a jelek szerint az V. kerületben kegyvesztetté vált Csipak Péter milliárdos cégével.

Váratlan fordulat 20 év után

Mint arról az Origo beszámolt, a Böröcz László fideszes alpolgármester által jegyzett előterjesztést a zárt ülésen megszavazta a képviselő-testület kormánypárti többsége, és velük szavazott az LMP képviselője is, Csonka Krisztián.

Csipak Péter, a kegyvesztetté vált milliárdos vállalkozó Forrás: MTI/Nagy Lajos

A politikus közleményben magyarázta meg, miért.

- állapította meg az LMP-s politikus, utalva arra a párhuzamra, amire az Origo is felhívta a figyelmet: a körülmények kísértetiesen hasonlítanak a fővárosi önkormányzat és az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos cége közti csatához.

Mi történt?

  • Csütörtökön az V. kerület felbontotta az Immobilia Zrt.-vel kötött közterület-használati megállapodást,
  • a zárt ülésen hozott döntés indokai nem ismertek, de szerződésszegő magatartásra utalnak.
  • Az Immobilia Zrt. ciprusi hátterű vállalkozás, Csipak Péter milliárdos vállalkozó érdekeltsége.
  • A felmondott szerződés 50 évre, 2058-ig szólt, és Rogán Antal polgármestersége idején kötötték.
  • Az Immobilia Zrt. megdöbbent, mert szerinte betartották a megállapodást, ezért perre készülnek.

A felbontott szerződés az LMP szerint a belvárosiakra rendkívül hátrányos, már "megkötni sem lett volna szabad", mert aránytalan kedvezményeket nyújtva 50 évre kizárólagos használatot biztosított a fideszes vezetés az egyik legfrekventáltabb belvárosi sétálóutcára Csipak Péternek.

A szerződésbontást megszavazó Csonka Krisztián LMP-s politikus azt ugyanakkor sajnálja, hogy a megállapodás felmondásához

Emlékeztetett, hogy a döntésről szóló vitában támogatta MSZP-s képviselőtársa, Steiner Pál előterjesztését, hogy tárják fel az összes előzményt, továbbá ismerhessék meg az összes dokumentumot, ám ezt a fideszes többség leszavazta.

Az LMP úgy érvelt, "a közterület feletti rendelkezés visszaszerzése minden belvárosi közös érdeke, ezért az LMP-s képviselő támogatta a szerződés felmondását". Ám - folytatódik az ellenzéki párt közleménye -

Nem teljes körű tájékoztatás

A szerződésfelbontásról szóló szavazáskor nem nyomott viszont gombot az MSZP-s Steiner Pál. A szocialista politikus, a városrész volt polgármestere megjegyezte: az előterjesztéshez nem kaptak teljes körű tájékoztatást, ezért legalább utólag kikéri az önkormányzattól a szerződés mellékleteit és a döntést megalapozó dokumentumokat, majd ettől teszi függővvé, hogy mit lép. Azt mondta,

nem kizárt, hogy a budapesti Kormányhivatalhoz fordul a döntés megsemmisítését kérve.

Az előterjesztés indoklása nem nyilvánosan hangzott el, de az Origo úgy tudja, arra hivatkozva bontott szerződést az önkormányzat, hogy a megállapodásban az Immobilia Zrt. által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok nem a kiemelt közterülethez méltó színvonalúak a Fashion Streeten.

Steiner Pál volt polgármester szerint nem kaptak teljes körű tájékoztatást Fotó: Szabó Gábor

Steiner ehhez annyit tett hozzá: ha a cél a Fashion Streeten a "zsibvásár" megszüntetése, akkor viszont szüntessék meg az ugyanilyen zsibvásárokat a Váci utca déli szakaszán és a Bazilikánál is. Az egész történetet V. kerületi Simicska-balhénak tartja egyébként.

Milliárdos kártérítési per?

Steinerhez hasonlóan nem szavazott az előterjesztésről szóló döntésnél Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője sem, mert mint az Origónak elmondta, erre két jó oka is volt.

Juhász Péter, az Együtt politikusa milliárdos kártérítési pertől tart Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyrészt nem akart részt venni egy "fideszes belháborúban", másrészt a testület elé terjesztett anyagból számára sem voltak világosak a szerződés felmondásának körülményei, és emiatt arról sincs meggyőződve, hogy egyáltalán jogszerű-e lépés.

- tette fel Juhász a kérdést.