Csapást mérnének a kamupártokra

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Vágólapra másolva!
A választási törvény átfogó megváltoztatására nem lehet számítani a következő országgyűlési voksolásig, ugyanakkor az eljárási szabályok több ponton is módosulhatnak a kormányoldal és az ellenzék kompromisszuma esetén – derült ki pénteken, az Együtt – a Korszakváltók pártja választási témában szervezett budapesti konferenciáján. Az Origo korábban megírta, apróbb változások lehetnek 2018-ig.  
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke az Újratervezés - arányos és tisztességes választási rendszert! című konferencián felszólalva a lehetséges változásokra példaként említette, hogy a minimális listás eredmény elérésére is képtelen pártokkal - az egyéni jelöltekhez hasonlóan -

visszafizettetik az állami támogatást,

továbbá a külföldön szavazók névjegyzékének hitelessége érdekében valamilyen formában elkerülhetetlen az érintettek újbóli - akár könnyített - regisztrációja.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke elképzelhetőnek tart apróbb módosításokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormánypárti politikus megjegyezte ugyanakkor, hogy a külföldön történő szavazás menetén a Fidesz csak akkor változtat, ha az Alkotmánybíróság – több mint két éve húzódó eljárása végén – elmarasztaló ítéletet hoz.

Az MSZP, az LMP és az Együtt politikusai jelezték,

alapvető kifogásaik vannak

a jelenlegi választási rendszerrel, az eljárási szabályok módosításakor pedig valamennyien lehetővé tennék a levélben történő szavazást a külföldön dolgozó magyar állampolgároknak is.

Javaslatok

Gulyás Gergely most bejelentett apróbb módosítási javaslatai hasonlóak a pénteken megjelent cikkünkben feltételezett módosításokkal. Mint azt megírtuk, a kormánypártok hajlandóak módosítani a külhoniak regisztrációján, de a levélben való szavazásnak egyelőre biztosan nem fognak zöld utat adni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi 199 fős parlament helyett 222 fős törvényhozást javasol az Együtt. Szigetvári Viktor megszüntetné a többes ajánlás rendszerét, és egyéni kerületeket vezetne be a határon túli magyarok számára.