Csak a fideszesek optimisták a gazdaságról

Vágólapra másolva!
Javult a magyarok optimizmusa, de ez főként a kormánypárti támogatóknak köszönhető - mutatta ki a Tárki. A kutatóintézet legújabb felmérése alátámasztja, hogy az ország még mindig nyertesekre és vesztesekre oszlik. 
Vágólapra másolva!

Javult a magyarok optimizmusa a gazdasággal kapcsolatban, de nem mindenkié. A TÁRKI legújabb felmérésében azt írta: az elmúlt két évben a Fidesz-KDNP támogatóinak már

csak a harmada látja borúsan az ország gazdasági helyzetét,

míg 2015 januárjában a megkérdezettek több mint fele volt pesszimista.

A kormánypárt támogatóival ellentétben azonban minden más szavazói csoport jellemzően pesszimista, bár egy kis emelkedés náluk is megfigyelhető.

Optimisták és semlegesek

A kutatóintézet az optimisták csoportjába azokat a válaszadókat sorolta, akik a jelenlegi állapotot jónak tekintik, s javulást, de legalábbis a helyzet változatlanságát remélik, továbbá azokat, aki ma se jónak, se rossznak nem látják a helyzetet, de javulást várnak (2016-ban 30%).

Akik jelenleg "közepesnek", jövőre változatlannak ítélik az ország helyzetét a "semleges" kategóriába kerültek (2016-ban 34%). Az ennél negatívabb véleményeket tekintették pesszimistának (2016-ban 36%).

Nyertesek és vesztesek

Jellemző az is, hogy

a diplomások és a szakképzettek esetében az optimizmus emelkedése meredekebb volt, míg az érettségizettek körében kevésbé,

a legfeljebb általános iskolai végzettséget szerzettek körében pedig szinte egyáltalán nem volt érzékelhető az emelkedés.

A Tárki elemzése szerint a legújabb kutatás is azt bizonyítja, hogy „nyertesekre” és „vesztesekre” osztható az ország, és ez a két csoport a politikai viselkedés alapján is markánsan különbözik.