Az Amnesty International levelet küldött Orbán Viktornak

Orbán Viktor
Budapest, 2016. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Amnesty International a jövő hétre tervezett EU–Törökország-megállapodás elutasítására kéri az EU-s kormányfőket, köztük Orbán Viktort. 
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International levélben fordult az uniós vezetőkhöz, köztük Orbán Viktorhoz, arra kérve őket, hogy utasítsák el az EU és Törökország közötti tervezett jövő heti megállapodást, amely felszámolná a nemzetközi védelmet Európában.

Mint ismeretes, Ahmet Davutoglu, Törökország miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke március 8-án reggel nyilvánosságra hozták azt a megállapodási javaslatot, amelyet az Európai Tanács március 17-18-i ülésén kívánnak az EU állam- és kormányfőivel elfogadtatni.

Az Amnesty International levelet írt Orbán Viktornak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Komoly aggályaink vannak a javasolt megállapodás jogszerűségével, erkölcsösségével és hosszú távú hatásaival kapcsolatban, ezért arra kérjük a miniszterelnököt: tegye egyértelművé, hogy

Magyarország nem támogatja az alkut,

és hazánk tiszteletben tartva nemzetközi kötelezettségeit, nem vesz részt az emberi jogok durva megsértésében” – írta levelében Jeney Orsolya, az Amnesty International igazgatója.

Az AI szerint a kormányfőnek mindent el kell követnie, hogy Törökországot ne nyilvánítsák biztonságos harmadik országnak. Utasítsák el a menekültek "csereberélésére" vonatkozó javaslatot, és utasítsák el, hogy a menekültek és menedékkérők áttelepítésének az legyen a feltétele, hogy Törökország csökkenteni tudja vagy meg tudja akadályozni az illegális belépéseket az EU-ba.

Nem mindenkit fogadnak vissza

Mint arról korábban beszámoltunk, Törökországnak a menekültek visszafogadásáról szóló ajánlata azokra a migránsokra nem vonatkozik majd, akik már elérték a görög szigeteket, tehát jelenleg az Európai Unió területén tartózkodnak - mondta Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere az Anadolu hírügynökségnek adott interjújában.

A megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatályba lépését követően érkeznek az Európai Unióba - mondta a miniszter.

Egyelőre nem látszik a megoldás Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Teljesítik a kötelezettségeiket

Bozkir kijelentése látszólag ellentétben áll Ahmet Davutoglu török miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező menekültek mindegyikét.

Igaz, Davutoglu arról még nem beszélt, hogy pontosan mikortól érkező migránsokat fogadnának vissza.

Az európai ügyekért felelős török miniszter kiemelte, hogy Törökország május 1-jére a migrációs válság megoldására vonatkozóan vállalt összes kötelezettségének eleget tesz.

Jövő héten dönthetnek

Volkan Bozkir azt mondta, hogy ezrekre vagy tízezrekre, nem pedig százezrekre vagy milliókra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akiket Törökország visszafogad. Az átvételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rendszere alapján határozzák meg.

Bozkir szerint dicséret illeti Angela Merkel német kancellárt,

mert helyesen felismerte, hogy rossz bánásmóddal, falak felhúzásával, valamint szögesdrótok kifeszítésével nem lehet felvenni a harcot a migrációval.

A hétfői EU–Törökország-csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslatról mindazonáltal még nem született végleges megállapodás. A kérdésről a jövő heti uniós csúcstalálkozón hozhatnak döntést.