Válaszoltak Lázár Jánosnak a tanárok

Mendrey László beszél demonstráció Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda kormányellenes tüntetés mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ szakszervezeti vezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY Budapest, 2013. március 17.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus
Budapest, 2013. március 17. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért". MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Egyetértünk abban, hogy nem tisztességes gyerekeket politikai célra felhasználni - közölte közleményében Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki szerint a kormány ennek ellenére "manipulálható és kiszolgáltatott tömegeket" nevel. A szakszervezeti vezető Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfón elhangzott nyilatkozatára reagálva azt írta, a tárcavezető érti az oktatással kapcsolatos problémákat, de ebben az ügyben hetek óta "manipulál, félretájékoztat, fenyeget". 
Vágólapra másolva!

Gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra kérte a szakszervezeteket a csütörtöki Kormányinfón, hogy ne a gyerekekkel zsarolják a kormányt a béremelés ügyében.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke közleményben reagált az elhangzottakra. Abban egyetértett Lázár Jánossal, nem szabad politikai célra használni a gyerekeket, de állítása szerint éppen a jelenlegi kormányzat az, amelyik manipulálható és kiszolgáltatott tömegeket nevel.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Forrás: MTI/Marjai János

"Azt talán a miniszter úr sem vitatja, hogy az alacsony iskolai végzettség csekély társadalmi aktivitással jár, és az ilyen választópolgár könnyen manipulálható. Talán abban sincs vitánk, hogy a megváltozott közoktatási rendszerben az általános iskolát elhagyó diákok kétharmada szakképzésben tanul tovább, amelyben a közismereti tárgyak számát nagymértékben csökkentették" - írja, hozzátéve, hogy

az innen kikerülő „eldobható szakmunkások" kiszolgáltatottjai a hatalomnak.

Mendrey László szerint mindez kizárólag az aktuális politikai hatalom érdeke, Lázár Jánosnak pedig azt is látnia kellene, hogy a tiltakozás nem a tanárokért zajlik, hanem a gyerekekért.

Ha ezt nem látja, politikai farkasvakságban szenved

- írta. A PDSZ elnöke úgy véli, a 17 milliárdos tartozással rendelkező Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem hibajelzés, hanem maga a hiba, a tankönyvpiac felszabadítása nem egy lobbi, hanem a közoktatás érdeke.

Mendrey László szerint ezt a miniszter is érti, hiszen - mint írja - "Lázár János kiváló képességű, jól képzett politikus. Ha kell, ígér, ha kell, (be)hízeleg, ha kell, felvilágosult és közvetlen... s ha kell, akkor manipulál, félretájékoztat, fenyeget" - fogalmazott, hozzátéve: "ahogy ezt teszi hetek óta".

Holnap döntenek a kerekasztalról

Mendrey László szerint egyébként a PDSZ-nek ott kellene hagynia a köznevelési kerekasztalt, erről pénteken szavaznak majd a szakszervezet ülésén.

A PDSZ-t korábban többen is bírálták, amiért elmentek a köznevelési kerekasztalra, mondván, egy olyan tárgyaláson vesznek részt, amely csak az elégedetlenkedők lecsillapítására jött létre, de gyakorlati haszna nem lesz. Mendrey László ezzel kapcsolatban közleményében azt írta:

  • Meg kellett tapasztalni, hogy mit gondol a köznevelésért felelős miniszter a kialakult helyzetről. Oda kellett menni.
  • Meg kellett tapasztalni, mennyire komoly a széles körű egyeztetésre való törekvés, mennyire kerek a kerekasztal. Nagyon nem az.
  • Ki kell belőle szállni. Megtapasztalva a kormányzati reakciót, határozott érdekérvényesítő akciókat kell szervezni. El kell kezdeni.

A PDSZ elnöke szerint elképesztő az a nyilatkozatáradat, amely a kormányzat képviselőitől hangzott el a szombati demonstráció után. „Jellemző az a zsigeri megosztási kísérlet, megdöbbentő az az álságos »barátkozás«, amellyel a közoktatás egészéért, az ország jövőjéért megszólaló pedagógusokkal akarják szembefordítani a társadalmat”.