Nagykövet lesz az MTVA volt elnöke

Dr Szabó László Zsolt, az MTVA elnöke
Dr Szabó László Zsolt, az MTVA elnöke ad interjút 2015.03.15.
Vágólapra másolva!
Állandó diplomáciai képviseletet létesít a kormány Új-Zélandon. A most létrehozott nagykövetség vezetője az állami média tavaly nyáron távozott vezetője, Szabó László Zsolt lesz.
Vágólapra másolva!

Nagyköveti posztra jelölik az MTVA korábbi elnök-vezérigazgatóját. Szabó László Zsoltot tavaly augusztusban, mikor távozott az állami média éléről, már hírbe hozták diplomáciai megbízatással: akkor arról lehetett hallani, hogy ankarai nagykövet lehet.

Új-Zéland lesz a célállomás

Az Országgyűlés külügyi bizottságának minapi zárt ülésén azonban kiderült, hogy máshová szólhat a kiküldetése: Új-Zélandon lehet nagykövet, ahol eddig csak tiszteletbeli konzul, illetve főkonzul működött, most viszont egyszeri, mintegy 400 millió forintos költséggel létrehozna a kormány egy állandó diplomáciai képviseletet.

Szabó László Zsolt még az MTVA elnökeként Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az új nagykövetség élére Szabó László Zsoltot javasolják a kormánypártok - a bizottsági ülésen az ellenzékből egyedül jelen lévő MSZP-s Mesterházy Attila nem támogatta Szabó László Zsolt kinevezését - adta hírül a Népszabadság.

A szocialista politikus ezt az Origónak azzal indokolta, hogy politikai kiküldöttnek tartja Szabó László Zsoltot, aki jutalomként kapja a posztot. Azt is mondta,

drága jutalmazás ez, mert sem a gazdasági sem a politikai kapcsolataink nem indokolják nagykövetség létrehozását

a mintegy 3000 magyar lakta Új-Zélandon. Magyar külügyminiszter 1990-ben járt ott legutóbb, miniszterelnök pedig még soha.

Kósa járt arra legutóbb

Új-Zéland legutóbb akkor került a hírekbe, amikor Kósa Lajos Fidesz-alelnök járt arra, és elment a Rolling Stones koncertjére. A fideszes politikus akkor azt mondta, évek óta tervezte az új-zélandi utazást egy debreceni forgatócsoporttal.

A cél az volt, hogy az ottani magyarokkal találkozzanak, de ha már ott voltak, elmentek a koncertre is.