Pintér Sándor: Nem könnyebb a helyzet

Illegális bevándorlás - Szerb-magyar belügyminiszteri találkozó Röszkén
Nebojsa Stefanovic szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció elleni közös fellépésről egyeztetett Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken Röszkén.
Vágólapra másolva!

A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor elmondta, egyetértettek abban, hogy az illegális migráció, a népvándorlás a következő időszak fontos problémája marad. Az osztrák kormány bejelentése, hogy limitálják a naponta fogadott migránsok számát, nem könnyíti meg a helyzetet, ezért fel kell készülni arra, hogyan tudjuk megvédeni határainkat - hangsúlyozta a politikus.

Együttműködés kell az osztrákokkal

A határok védelméhez szükség van az együttműködésre Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Macedóniával és mindenekelőtt Ausztriával - közölte a magyar belügyminiszter. Pintér Sándor hozzátette: Magyarország egyértelműen támogatja Szerbia európai integrációját, és felajánlotta, hogy segítséget nyújt az uniós csatlakozási tárgyalások belügyi fejezetéhez. A közvetlen határ menti feladatokról a magyar belügyi tárca vezetője elmondta, erősítik a közös járőrözést, feladatellátást.

Nebojsa Stefanovic szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szerbiának a saját érdekei fontosabbak

Nebojsa Stefanovic közölte, a szerb és a magyar hatóságok együttműködnek az érkezők szűrésében, annak érdekében, hogy eldönthető legyen, kik léphetnek be Európába, és kik a gazdasági bevándorlók. A miniszter hangsúlyozta,

Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania,

de folyamatosan egyeztetett az Európai Unióval és Magyarországgal is, különösen az ausztriai szigorítás életbelépése miatt. Közölte, Szerbia és Magyarország tárgyal arról is, hogyan tud hatékony rendőri segítséget nyújtani a görög-macedón határ ellenőrzéséhez. A megbeszélések során kitértek a terrorizmus veszélyére is. A magyar és szerb hatóságok együttműködnek a terroristagyanús személyek kiszűrésében - mondta Nebojsa Stefanovic.