Nézőpont: valóságalapú politikát hirdetett a magyar kormányfő

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Orbán évértékelő Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet szerint a magyar miniszterelnök által felvázolt "szabad nemzetek Európájának" víziója korántsem Európa-ellenességet, vagy idegengyűlöletet takar, hanem reális helyzetfelismerésre alapozva épp az európai értékeket és a civilizációt, illetve a jogrend védelmét helyezi előtérbe a tömeges illegális bevándorlás tapasztalataival szemben.
Vágólapra másolva!

Az intézet szerint a miniszterelnök nemcsak a magyar és a régiós polgárokhoz, hanem a még realistán gondolkodó nyugati polgárokhoz is szólt, jelezve, hogy létezik európai megoldás a bevándorlás megállítására, ami nem más, mint a magyar modell.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az összegzés kiemelte: a magyar kormányfő minden eddiginél nyíltabban hirdette meg, hogy meg szeretné változtatni Brüsszelt, mert az Európai Unió gyenge védelmének oka nem a külső fenyegetés, hanem az európai elit hiányzó szándéka.

Mindez nem előzmények nélküli a Nézőpont szerint, a határozott bevándorlás-politika már a nyári tusványosi beszédben is központi szerepet kapott.

Orbán előkészítette a népszavazási kampányt

Nem volt meglepő elem Orbán Viktor kormányfő évértékelő beszédében - mondta az Origónak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, aki szerint

a kormányfő az előzetes várakozásoknak megfelelően előkészítette a népszavazási kampányt.

A beszéd második fele szinte kizárólag a menekültválságról, illetve annak kormányfő általi narratívájáról szólt, de új elem nem jelent meg benne. Nagyjából ugyanazokat az érveket mondta el ugyanis, amelyeket már korábban is hangoztatott a kormány - fogalmazott Juhász Attila.

Egy pontot ugyanakkor tisztázott a miniszterelnök, szavai szerint ugyanis a népszavazás nemcsak a már meghozott kötelező kvótákról szóló döntésekről szól majd, hanem a márciusi EU-csúcs határozatairól is.