Kovács Zoltán: Hazudik az ellenzék

Kovács Zoltán Kormányszóvivő Kovács Zoltán kormányszóvivő
Kovács Zoltán kormányszóvivő
Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint az ellenzéki pártok egyszerűen hazudnak a pénteken zárult EU-csúccsal kapcsolatban, hiszen az Európai Tanács nem döntött a kötelező kvótákról. Ellenzéki oldalon több párt is azt követeli, hogy a Fidesz-KDNP fizesse vissza a költségvetésbe a kvóták elutasításáról szóló kampányuk költségeit. A Fidesz erre válaszolva azt közölte, nem változott korábbi álláspontja a betelepítési kvótákról, amit Magyarország Európai Bíróságon indított pere is jól mutat.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és az ellenzéki pártok hazudnak, mert a kötelező kvóta csak a következő csúcstalálkozón lesz téma. Magyarország és Szlovákia egy alacsonyabb szintű, a belügyminiszterek tanácsában hozott döntés miatt fordult bírósághoz – mondta.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, a magyar kormány álláspontja változatlan Fotó: Polyák Attila - Origo

„Mindenki számára teljesen világos, hogy Brüsszel és a magyar baloldal akar kötelező betelepítési kvótát, miközben a magyar kormány álláspontja változatlan: minden eltelt nap és a magunk mögött hagyott egy év arról tanúskodik, hogy a brüsszeli bevándorláspolitika és

a kvóta ötlete megbukott” –

mondta Kovács Zoltán, majd hozzátette, a kormányt azon álláspontjában, miszerint elutasítja a kvótát – egy nemzeti konzultáció során – több mint kétmillió aláírással az emberek is támogatták.

Arcul csapásról beszél a Jobbik

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke teljes mértékben elítélte a migránsok kvóta szerinti szétosztását az uniós tagállamokban. Az ellenzéki politikus szerint a kormány „kettős játékot” játszik, amikor Magyarországon teljes mértékben elutasítja a kvótát, külföldön viszont sokkal megengedőbb a kérdésben.

Szerinte a kormány „arcul csapta” a mintegy kétmillió magyar polgár akaratnyilvánítását. A kabinet „kettős játéka” miatt ugyanis a legutóbbi EU-csúcson olyan záródokumentumot támogattak, amely feltételezi a migránsok határországokba történő szétterítését és újabb befogadó állomások létesítését – fejtette ki.

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány arcul csapta a választókat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bocsánatkérés

A DK szerint Orbán Viktor miniszterelnök kvótapárti lett és ezért bocsánatot kell kérnie a magyaroktól, és vissza kell fizetnie aláírásgyűjtő kampánya költségeit. „A magyar miniszterelnök egy éven keresztül minden egyes nap belehazudott 10 millió magyar ember szemébe, legsúlyosabban ráadásul a kvóta ellen aláíró kétmillió támogatóját verte át” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. Megjegyezte,

a kormányfőnek „vissza kell fizetnie

a gyűlöletkampány költségeit: a plakátokra költött 400 milliót, a nemzeti konzultációra költött egymilliárdot, és a TV-reklámokra, rádió- és újsághirdetésekre költött milliárdokat a magyar költségvetésnek”.

Visszafizetés

Az Együtt szerint a Fidesz-KDNP-nek saját költségvetési támogatásából kellene visszafizettetnie az „uszító plakátkampányok, hazug nemzeti konzultációk és manipulatív önkormányzati határozat” költségét, azt követően, hogy „Orbán Viktor egy évig hazudozott a kvótáról, lázított, hergelt és uszított ellene, majd igent mondott rá”. Az ellenzéki párt úgy fogalmazott, a miniszterelnök „ezzel bebizonyította, hogy szavai semmit sem érnek”.

Fidesz: a kormány továbbra sem támogatja a menekültkvótát Forrás: AFP/Hanna Sonia

Fidesz: Csak a baloldal támogatja

A Fidesz parlamenti frakciója reagálásában úgy fogalmazott, a betelepítési kvótát egyedül a „bevándorláspárti balliberálisok” támogatják, míg a Fidesz és a magyar kormány elutasítja azt. „Ugyanazok, akik most a kormányt támadják,

be akarják engedni a bevándorlókat,

nem támogatták a határzárat, a bevándorlási szabályok szigorítását, továbbá azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjük meg a határainkat” – fogalmaztak, hangsúlyozva, hogy a magyar és a szlovák kormány volt az első, amely az Európai Bíróságon is megtámadta az uniós betelepítési kvótát".