Már az év végi könyvjutalomra is alig van pénze a Kliknek

iskola, gyerek, tanul
Girls hug each other outside the European school of Strasbourg (Ecole Europeenne de Strasbourg) in Strasbourg, eastern France, on September 1, 2015, the first day of the new school year. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / AFP / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Ingyen táboroztató tanárok, késve fizetett bérletek, hoppon maradt szolgáltatók – egyre több történet derül ki a Klik fizetési gyakorlatával kapcsolatban. Az adósság egyre nagyobb, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis az intézményfenntartó már 17 milliárd forinttal tartozik, több cég fizetési felszólítást is küldött. A tanárok tiltakozásához egyébként már egyházi iskolák is csatlakoztak. 
Vágólapra másolva!

„Sajnos már évek óta természetesnek tartjuk, és csendben elfogadjuk, hogy a nyári táboroztatásért, a napi 24 órás munkáért nem jár semmilyen pluszjuttatás. Eddig a szállás díját – ha nehezen is, de – utólag megkaptuk, a tavalyi tábor óta viszont hiába várjuk a pénzt, nem utaltak egy forintot sem” – írta egy pedagógus, aki több mint fél éve vár 21 ezer forintra. „Már szervezzük az idei tábort,

– tette fel a kérdést.

Nem egyedi esetek

A tanárok történetei azt mutatják, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) nemhogy a nagyobb beruházásokra nincs pénze, hanem

gyakran néhány tízezer forint kifizetése is gondot okoz.

Szerdán megírtuk, hogy a kréta vagy a fénymásolópatron beszerzése is hónapokig tarthat, ráadásul a tanárok is akadozva kapják meg a fizetésüket. Az újabb történetekből kiderült, hogy korántsem egyedi esetekről volt szó.

Napi működési problémákkal küzdenek az iskolák Forrás: AFP/PATRICK HERTZOG/Patrick Hertzog

a tavaly év végén kiosztott jutalomkönyvekért még mindig tartoznak a könyvesboltnak.

A tanárok annyira kellemetlennek tartották ezt a helyzetet, hogy szerveztek egy szülők-nevelők bált, amelynek a bevételéből finanszírozzák azokat a hónapokat, amikor a Klik nem fizet.

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola közelében lévő Széchenyi-szobrot is kockás ingbe öltöztették. A Facebookon szerveződő csoport arra kér mindenkit, hogy február 29-én menjen kockás ingben dolgozni Forrás: Facebook

Egy másik pedagógus a nyugdíja miatt is aggódik, tavaly novemberben ugyanis 40 évnyi munkaviszony után visszavonult. „November 25-én meg kellett volna kapnom a fizetésmegváltásom, amit a mai napig nem fizetett ki a Klik.

mert a kifizetés elmaradása kimondottan hátrányosan érint a valorizáció kiszámításánál, ami a nyugdíj megállapításának alapja.”

A nagyobb kiadás nagyobb gond

A gyerekek szállítása is visszatérő probléma. Az Origo kedden írta meg, hogy az Esztergomi Montágh Imre Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában leállt a buszoztatás, mert a Klik több hónapja nem fizetett a szolgáltatást nyújtó cégnek.

Hamarosan hasonló probléma lehet a Gyermelyi Általános Iskolánál is, mert a helyi gyerekszállítással foglalkozó cég hónapok óta nem kapott pénzt. Az Origo információi szerint

1,5 millió forinttal tartoznak a vállalatnak, amely emiatt már szeptember óta ingyen viszi a gyerekeket Máriahalomról,

ahol jelenleg nincs általános iskola.

Egy szülő már jelezte az iskolának, hogy csatlakozik a tiltakozókhoz, és február 29-én nem engedi a gyerekét iskolába Forrás: Facebook / Robi Földi

A késlekedés azért okoz nagy problémát, mert a busszal végzett személyszállításnak igen magas rezsiköltségei vannak. A járművet ugyanis tankolni, javítani kell, természetesen van kötelező felelősségbiztosítás és utasbiztosítási költség is, valamint a karbantartás is pénzbe kerül.

A kiállított számlák után ráadásul ugyanúgy be kell fizetni az áfát és egyéb adókat, mintha valóban megkapták volna a pénzt.

A vállalat emiatt már felszólítást is küldött az Emberi Erőforrás Minisztériumnak, valamint a Kliknek is.

Úgy tudjuk, hasonló helyzetben van egy tisztítócég is, amely külsős vállalatként takarított egy iskolát. Követelésük már eléri az egymillió forintot is, tavaly június óta azonban nem fizettek nekik.

A cégek gyakran panaszkodnak arra is, hogy hiába küldenek leveleket a Kliknek,

gyakran semmilyen választ sem kapnak, vagy ha igen, akkor sem jutnak hozzá a pénzükhöz.

Emiatt több vállalat már szóba sem áll a Klikkel, attól tartanak ugyanis, hogy soha nem kapják meg a pénzüket.

Már egyházi iskolák is tiltakoznak

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához már több száz iskola csatlakozott, az elmúlt héten pedig megjelentek a tanárok ügyével szimpatizáló egyházi iskolák is. Ezek az intézmények nem a Klik felügyelete alatt állnak, így nekik nem okoz gondokat napi szinten az intézményfenntartó alulfinanszírozottsága, mégis támogatják a tiltakozást.

Egyházi iskolák is csatlakoztak Fotó: Polyák Attila - Origo

Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója is azt mondta, azért csatlakoztak a tiltakozókhoz, mert szolidárisak a tanárkollégákkal és a szülőkkel. „Első látásra a különböző kiáltványokban felsorolt gondoknak egy része nem érinti az egyházi iskolákat. Az oktatásban kialakult általános feszültség, túlterheltség, rosszkedv azonban előbb-utóbb beszivárog minden intézménybe” – fogalmazott egy szombati blogbejegyzésében.

Az igazgató egyébként azt mondta, az evangélikus egyház nem szólt bele a döntésébe.

„Az elmúlt években mindig a lelkiismeretemre bízták, hogy kiállok-e valamiért, vagy sem, ez most sem volt másként.” A kormány oktatással kapcsolatos intézkedéseiről szólva azt mondta, a bérek növelése igen örvendetes, de ez a dologi kiadásokra szánt források drasztikus csökkentésével járt.

Tizenhétmilliárd forinttal tartozik a Klik

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a Klik összesen 17 milliárd forinttal tartozik.

Ha egy cégnek lejárt követelése van a Klik felé, akkor úgy juthat a pénzéhez, ha bead egy fizetési meghagyást, amelyet – ha az intézményfenntartó nem vitatja a tartozást – 15 napon belül ki kell egyenlíteni. Ha 15 napon belül nem fizet a Klik, végrehajtást is lehet kezdeményezni, ebben az esetben a végrehajtók rászállhatnak a Klik ingatlanaira, folyószámláira – mondta az Origónak Magyar György ügyvéd, aki szerint ugyanez vonatkozik a megbízásos szerződéssel rendelkező tanárokra is.

Ha viszont a pedagógus közalkalmazotti jogviszonyban áll az iskolával, úgy ez a munkajog világába tartozó kérdés,

és ennek megfelelően kell a problémát rendezni, ennek sikertelensége esetén végső soron a munkaügyi bíróságon – mondta Magyar György. Az ügyvéd szerint az illetmény meg nem fizetése lehetővé teszi a rendkívüli lemondást is.

Ha ismer olyan iskolát, ahol fennakadás volt a működésben a ki nem fizetett számlák miatt, küldje el történetét a [email protected]!