Publicus: Csökkent a Fidesz tábora

önkormányzati választás 2014 fidesz eredményváró logó
Fidesz szimpatizánsok és párttagok a Bálna központban 2014. október 12-én
Vágólapra másolva!
Egy százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége februárban – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből. Míg januárban a teljes népességben 24, addig február elején 23 százalék volt a kormánypártok támogatottsága.
Vágólapra másolva!

Januárhoz képest egy százalékponttal csökkent a Fidesz–KDNP népszerűsége – olvasható a Publicus Intézet felmérésében, amit a Vasárnapi Hírek közölt. A kormánypárti veszteségből egyetlen ellenzéki párt sem profitált. Az MSZP és a Jobbik továbbra is 11-11 százalékon áll. Az LMP és a DK 3-3 százalékon.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 48, az MSZP 19, a Jobbik 17, az LMP és a DK 5-5, míg az Együtt egy százalékon állt.

Februárban a kormánnyal való elégedettség is csökkent. Januárban a megkérdezettek 35 százaléka volt elégedett, míg ebben a hónapban már csak 31 százalék.

Pulai a Demos vezetője volt

A Publicus Intézet vezetője Pulai András korábban a Demos Magyarország kutatója volt. Az alapítvány 2005-ben jött létre, majd aktív szerepet játszott az MSZP 2006-os újraválasztási kampányában. A Demos a választás után egyre inkább háttérbe szorult, és eltűnt a közéletből. Pulai András korábban azt közölte az Origóval, hogy a Demos nem játszott aktív szerepet az MSZP újraválasztásában, és nem folyt bele a pártpolitikába.

Pulai András a Gyurcsány-kormány idején

a kormányzati döntéshozatal elemzéséről írott tanulmányokért 3,4, plusz 1,7 millió forintot kapott.

A Fidesz és a nyertesek

Mint arról korábban beszámoltunk, más országban élnek a vesztesek és a nyertesek – ez látszik a Tárki kutatásából, amely a háztartások helyzetét vizsgálta. A rosszul élők közül a legtöbben az ország gazdasági helyzetét és kilátásait is negatívan látják, a politikától pedig jórészt elfordultak. A nyertesek viszont aktívabbak és derűsebbek, köztük 58 százalék a biztos kormánypárti választó.