Az MSZP mégis beállt Gyurcsány mögé

Tóbiás József
MSZP kongresszus
Vágólapra másolva!
Az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban, és nem is támogatja azt – mondta Tóbiás József. Korábban Gyurcsány Ferenc azt mondta, aki az alkotmánybíró-jelölésben együttműködik a Fidesszel, az áruló. Schiffer András azt mondta az Origónak, hogy van a fejében négy olyan név, akik mögött többséget lehetne létrehozni. Idén három alkotmánybírónak jár le a mandátuma, egy hely pedig tavaly február óta betöltetlen.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az elmúlt években az Alkotmánybíróság (AB) szakmai tekintélye jelentősen csökkent, a tagokat jellemzően pártpolitikai alapon választották ki. Az MSZP törvényjavaslata helyre akarja állítani a testület szakmai és „politikától mentes” függetlenségét – mondta Tóbiás József.

Az MSZP elnökének a bejelentésére Kósa Lajos is reagált. A cikkünket itt olvashatják.

Életkori maximalizálás

A szocialisták azt indítványozzák, hogy ezentúl

az alkotmánybírák maguk választhassák meg az AB elnökét;

a testület létszámát 11 főben, az alkotmánybírói életkort pedig 70 évben maximalizálnák – ismertette.

Tóbiás József és pártja nem vesz részt az alkotmánybíró-jelölésben Fotó: M.Schmidt János – Origo

Gyurcsány: Aki együttműködik, az áruló

Mint arról az Origo is beszámolt, Gyurcsány Ferenc azt írta közösségi oldalára, hogy ha a demokratikus ellenzéki oldalon egyetértés van abban, hogy a Fidesz feldúlta és tönkretette a III. Magyar Köztársaságot, akkor mindenki, aki segít a Fidesznek abban, hogy ezt a tényt elfedje, az a Fidesz cinkosa és a demokratikus ellenzéki politizálás árulója.

Gyurcsány Ferenc korábban árulásról beszélt Fotó: M. Schmidt János - Origo

A Demokratikus Koalíció elnöke emlékeztet arra, hogy

a Fidesz egyoldalú akarattal és diktátummal megváltoztatta az alkotmánybírák jelölési rendjét,

kizárólag saját híveivel töltötte fel a testületet, és elfogadhatatlan mértékben korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét. Most, hogy három új alkotmánybírót kell megválasztani, nagy kegyesen felajánlotta az MSZP-nek, hogy ő is jelöljön egyet, persze önmagának fenntartva a jelölttel kapcsolatos vétójogot.

- írta Gyurcsány Ferenc.

Schiffer: Nem érdemes személyekről beszélni

Nem tudjuk követni az MSZP álláspontját, mivel sok esetben a Demokratikus Koalíció és más liberális minipártok által diktált véleményt követi – mondta Schiffer András az Origónak. Az LMP frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a jelölési folyamat még nem indult el, ezért

nem érdemes személyekről beszélni.

Az én fejemben egyébként van olyan négy név, akik mögött lehetne kétharmados többséget biztosítani, de először az elvekben kéne megállapodni.

Schiffer András szerint még nem kell konkrét személyekről beszélni Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Így is jó Orbánnak

Schiffer András azt is mondta, hogy Orbán Viktornak az is jó, ha 11 fő marad a testület létszáma, ezért is lenne fontos olyan személyek bejuttatása a testületbe, akik gátat szabhatnának a hatalomnak. Emlékeztetett, a 2015-ös évet érdemes vizsgálni az Alkotmánybíróság tevékenysége szempontjából. Több olyan döntési helyzet volt, ahol az forgott kockán, hogy a kormány megtehet-e bármit a magyar emberekkel. Például a Quaestor-ügyben, például akkor, amikor a földforgalmi szabályoknál a kétharmadot próbálták kicselezni.

Vékonyan, de láthatóan az Alkotmánybíróságon belül

van egy olyan többség, amely komolyan veszi a feladatát.

Akkor, amikor négy új bírónak a jelöléséről van szó, nem többet és nem kevesebbet kockáztatunk, minthogy például a következő években lesz-e, mondjuk, egy nyilvánosságpárti Alkotmánybíróság – mondta a politikus. Az LMP számára az adatnyilvánosság az egyik legfontosabb szempont – mondta Schiffer.

Kétharmad kell

Idén három alkotmánybírónak jár le a mandátuma, egy hely pedig tavaly február óta betöltetlen. A megválasztásukhoz kétharmados parlamenti többségre van szükség. A Fidesz-KDNP-nek 131, az MSZP-nek 29, a Jobbik 24, az LMP-nek 5 képviselője van. Rajtuk kívül még 10 független honatya ül a parlamentben. A kétharmadhoz 133 képviselő azonos szavazata kell.