Szájkaratéért kaphatnak két évet Simicska emberei

MAHIR Simicska oszlopok leszedése
Vágólapra másolva!
Akár két év szabadságvesztést is kaphat az a két biztonsági őr, aki az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir-cég oszlopait védte a fővárosi bontóbrigádtól. Garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatta ki őket a rendőrség. Ügyvédjük szerint csak "szájkarate" volt.
Vágólapra másolva!

Este az otthonából vitték be szerdán a rendőrök kihallgatásra azt a háromgyerekes férfit, akit egy társával együtt garázdasággal gyanúsítanak, amiért aznap megvédték a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcég egyik oszlopát, nehogy elbonthassa a főváros.

Két évet is kaphatnak

Két év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság arra a két férfira, akik biztonsági őrként dologznak a Legion Invictus Kft.-nek. Ez az az őrző-védő cég, amelyiknek az emberei napok óta szinte utcai harcot, de leginkább állóháborút folytatnak a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopai védelmében.

Szerdán a Bartók Béla úton végül nem tudták elbontani a hirdetőoszlopot Fotó: Szabó Gábor - Origo

A két férfi - társaikhoz hasonlóan - szerdán a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton azt próbálta megakadályozni, hogy a főváros által megbízott bontócég, a BKK Közút Zrt. emberei elszállítsák a Mahir oszlopait, miután a Fővárosi Közgyűlés felmondta a Mahir-céggel 25 évre kötött szerződést.

Csak "szájkarate" volt

A két férfit a rendőrség garázdaság vétségével gyanúsította meg, a kihallgatáson azonban egyikük sem tett vallomást, viszont mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen - mondta az Origónak ügyvédjük, Böröczky Kornélia.

Az oszlop körül a védők, láthatósági mellényben a bontók - gyakran megjelennek a rendőrök is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügyvéd elismerte, hogy a büntetlen előéletű személy- és vagyonőrök szerdán a Bartók Béla úton szóváltásba keveredtek a bontóbrigád tagjaival, de azt állította, hogy tettlegesség nem történt, és ilyet a rendőrség sem említett a kihallgatásukkor.

Noha az ügyvéd szerint csak "szájkarate" zajlott az utcán, ez lehet garázdaság.

Igaz - tette hozzá - a bírói gyakorlat szerint ilyesmiért mergrovást, de legfeljebb próbára bocsátást szokott alkalmazni a bíróság, a büntető törvénykönyv szerinti legsúlyosabb büntetést, a két év szabadságvesztést nem.

Előállítás, majd gyanúsítás

A Budapesti rendőr-főkapitányság az Origo érdeklődésére megerősítette: szerdán este garázdaság vétség gyanúja miatt hallgattak ki egy 40 és egy 48 éves budapesti férfit. A rendőrség még annyit közölt, hogy az előállítás összefüggésben van a Mahir-cégnek végzett tevékenységükkel. Azt is tudatták, hogy nem vették őrizetbe a két férfit.

Elveszíthetik a munkájukat

A gond az, hogy még a büntetőeljárásuk lezárása előtt, vagyis

mielőtt kiderülne, hogy a két őrző-védő egyáltalán bűnös-e, elveszíthetik a munkájukat, a megélhetésüket

- hívta fel a figyelmet ügyvédjük. Böröczky Kornélia szerint ugyanis amíg tart ellenük az eljárás, felfüggeszthetik az engedélyüket, így nem dolgozhatnak tovább

Folytatódi az oszlopháború

Csütörtökön egyébként folytatódott a Mahiros őrző-védők és a bontóbrigádok napok óta tartó csatája a fővárosban: ezúttal az Üllői úton próbált a bontócég több hirdetőoszlopot is kidönteni - tudta meg az Origo Mahir-cég tanácsadójától, Puskár Anettől.

Daruskocsikkal szállítják el azokat a hirdetőoszlopokat, amelyeket sikerült leemelni Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szerdán 13, kedden pedig 50 hirdetőoszlopot már sikerrel elbontatott a főváros a Mahir számításai szerint, így összességében a százat is megközelítheti a veszteség.

A Mahir Cityposternek összesen 761 ilyen hirdetőfelülete van Budapest-szerte,

többségük felületét pedig hónapokra előre értékesítették már, így jelentős kieső bevétellel számolhatnak.

Az Origo érdeklődött a BKK Közút Zrt.-nél is, hogy az ő számításaik szerint hány oszlopot vittek el eddig, de egyelőre nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, mennyit fizetnek a bontóbrigádoknak egy-egy elszállított Mahir-oszlopért, és arra sem, hová viszik és mit csinálnak az elszállított oszlopokkal.

Bonthatják vagy sem?

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék külön közleményben is fontosnak tartotta tudatni az MTI-n keresztül azt a már napok óta közismert döntést, hogy

a bíróság elutasította a Mahir Cityposter Kft. ideiglenes intézkedésre irányuló kérelmét,

miszerint a bíróság tiltsa el a fővárost a hirdetőoszlopok elbontásától.

A főváros több pontján, így a Váci úton is dolgoztak a napokban a bontóbrigádok Forrás: Origo

Ez az amúgy még nem jogerős végzés az, amire hivatkozva a főváros bontani kezdte az oszlopokat, miközben a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint a kérelem elutasítása nem egyenlő azzal, hogy szabadon bonthatók lennének az oszlopok.

Annyi történt, hogy a bíróság nem látta szükségesnek az ideiglenes intézkedést"

- mondta kedden az Origónak Magyar György. Az ügyvéd amúgy furcsállta, hogy ők január 5-én kapták kézhez a végzést, amit a bíróság december 22-én adott postára. Aznap, amikor a főváros már erre hivatkozva döntött a bontásról, amit január elején meg is kezdtek.

Százmilliós kártérítés

A napok óta tartó álláháború ellenére a Mahir Cityposter állítja, nem az utcai háború a célja. Mint arról az Origo beszámolt, a társaság jogi képviselője szerint azonban az sem járja, hogy egy még folyamatban lévő jogvitát a főváros önbíráskodással és rongálással próbáljon rendezni.

Magyar György ügyvéd szerint a bíróságon kell rendezni a vitát Forrás: Polyak Attila

Magyar György arról is beszámolt, hogy hétfőn keresetet nyújtottak be a bíróságra, amelyben

a fővárostól 600 millió forint kárbiztosítékot követelnek

- ennyi kárt okoznának, ha mind a 761 hirdetőoszlopot eltávolítanák. Ezt az összeget letétbe kérik helyezni, hogy a most is folytatódó károkozásnak legyen fedezete - magyarázta.

Lecsúszhatnak Simicskáék a TV2-ről

Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. hétfőn beadta bejegyzési kérelmét, csütörtökre pedig már ő lett a TV2 Média Csoport Kft. új tulajdonosa a cégbíróság döntése nyomán. Jelenleg úgy fest tehát, hogy Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis Media Zrt. lecsúszik a TV2-ről. Simicskáék több dolgot is furcsállnak az ügyben.