Oszlopháború: Simicskáék visszavágnak

Budapest, 2016. január 2.
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Most már megengedné a főváros, hogy a megbízásából leszerelt oszlopokat elszállítsa az ideiglenes telephelyről a tulajdonosuk, a Simicska-érdekeltségű Mahir Cityposter. A hirdetőcég viszont azt akarja, hogy a főváros a saját költségén vigye vissza és állítsa helyre a leszerelt hirdetőfelületeket.
Vágólapra másolva!

Több hiábavaló próbálkozás után a Fővárosi Önkormányzat most hajlandó arra, hogy visszaadja a Mahir Cityposter Kft.-nek azt a 169 hirdetőoszlopot, amelyet januárban, az emlékezetes budapesti oszlopháborúban egymás után szerelt le, míg a bíróság meg nem tiltotta ezt.

Váratlan válasz a fővárostól

Hetek óta hiába kérte az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcég a fővárost a leszerelt hirdetőoszlopok visszaszolgáltatására, most "felhívást" kapott a Mahir Cityposter Kft. a Városháza illetékes főosztályától, amelyben kérik, hogy vigye el az oszlopait a Drone Media Studió által készített videón látható XIX. kerületi telephelyről.

Az Origo úgy tudja, a főváros február 15-ig adott időt a Mahir-cégnek, hogy

A levélben a főváros azt is kéri, hogy a Mahir-cég előre, írásban egyeztesse, mikor és milyen rendszámú autóval kíván a telephelyre behajtani, hogy elvigye az oszlopokat.

Magyar: ez nem így megy!

Aligha ilyen választ kap azonban a Fővárosi Önkormányzat a Mahir-cégtől. A Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint ugyanis egészen mást terveznek. Magyar György az Origónak elmondta, azt kérik majd válaszukban a fővárostól, hogy az általuk szabott két hetes időhatáron belül

ők maguk vigyék vissza a helyükre a leszerelt oszlopokat, vagyis állítsák vissza az eredeti állapotot.

Magyar György szerint a főváros okozott joghátrányt a hirdetőcégnek azzal, hogy az amúgy 2031-ig szóló szerződésük főváros általi egyoldalú, a Mahir-cég szerint ráadásul jogsértő felbontása után önhatalmúan belekezdett Budapest-szerte az oszlopok elbontásába és 169-et el végül el is vittek.

A Mahir-cég akarja ellenőrizni

Magyar György ügyvéd érthetetlennek nevezte, hogy - amint azt a szerződésbontás ellen indított bírósági eljárásban is bemutatták - miután a bontással a főváros jelentős kárt okozott a Mahir-cégnek, most még az újabb oszloputaztatás és a visszaállítás költségét is rájuk akarják terhelni.

Január első két hetében a főváros egymás után vitte el a hirdetőoszlopokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A főváros állítsa vissza az oszlopokat - mondta az ügyvéd, aki szerint

elvárják, hogy minden oszlopot az eredeti helyére, szakszerűen, a bontás, a szállítás vagy a tárolás közben okozott rongálódást javítva állítsanak vissza,

a folyamatot pedig a Mahir-cég ellenőrzi. Az ügyvéd hozzátette: az általa képviselt cégnek folyamatos szerződési kötelezettségei vannak a hirdetői felé. Raktárakban és különböző külső telephelyeken tárolt kibontott oszlopokon nem lehet hirdetni. Ezért is elengedhetetlen, hogy a jogellenesen kitépett oszlopok eredeti helyükre kerüljenek vissza a károkozó által, hogy megfeleljenek funkciójuknak.

Mellényúltak: tizenegyszer

A 169 elbontott oszlop közül amúgy 11-et tévedésből vitt el a főváros, mert mint arról az Origo beszámolt, több oszlopot is jogtalanul bontottak el. A Fővárosi Önkormányzattal 2006-ban kötött, és a főváros által tavaly év végén felbontott szerződés ugyanis 644 oszlopra szólt.

Néhány hirdetőoszlopot a Mahir-cég saját raktárkészletéből időközben visszaállított Fotó: Szabó Gábor - Origo

További 405 oszlopot a Mahir-cég a kerületekkel kötött közterület-használati szerződések alapján helyezett ki - ezekre külön, élő szerződések vonatkoznak. Miután az oszlopbontást megtiltó bírósági végzés erre lehetőséget ad, a Mahir-cég eddig néhány oszlopot saját raktárkészletéből visszaállított.