Már a korrupció sem a régi

korrupció
Close-up of hands of man in white shirt, opening attaché-case full of 50 Euro bank notes.
Vágólapra másolva!
Focicsapatnyi vádlott felelhet korrupciós csúszópénzek miatt, de többnyire őket is csak átverték – szövevényes, EU-pályázatokat is érintő ügy került a Fővárosi Törvényszék elé.
Vágólapra másolva!

Tizenegy személy ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása és vesztegetés miatt.

A helyzetet bonyolítja, hogy

a focicsapatot kitevő érintettek többsége maga is becsapott ügyfél lehet,

bedőltek két álügyintézőnek, akik szintén a vádlotti kört gyarapítják.

Karrier a börtön után

Az ügy még 2012 januárjában kezdődött, a korábbi börtönbüntetését leülő elsőrendű vádlott kitalálta, hogy pályázati ügyintézőnek adja ki magát, és pályázatírás ígéretével jut majd pénzhez

Hiába próbáltak korrumpálni, őket is becsapták Forrás: Photononstop/Govin-Sorel

Májusban továbbfejlesztette az illegális üzletet, felvette a másodrendű vádlottat, akivel már jóval nagyobb körben tudtak klienseket felhajtani - derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

Beindult a gépezet

Ekkor már azt is ígérték, hogy minisztériumi kapcsolataik segítségével

némi csúszópénz fejében befolyásolni tudják az EU-s pályázati források útját

– egy esetben pedig ügyfelüknek megígérték, hogy vesztegetéssel feloldhatják a bűnügyben elítélt férfi lakhelyelhagyási tilalmát.

Egy minisztert is említettek

Mint az Origo megtudta, a két álügyintéző összesen 11 millió forintnak megfelelő eurót szerezhetett csúszópénzekből, és azt hazudták, hogy egy, EU-s források felett diszponáló miniszterre is befolyást tudnak gyakorolni.

Az említett minisztériumi és hivatalos személyeknek viszont fogalmuk sem volt az ügyről, vagy egyszerűen nem is léteztek.

Fiktív zsebek

Több vádlott tehát fiktív személynek küldhetett csúszópénzt - állítja a főügyészség. Ez azonban még nem változtat bűnösségükön, hiszen az eljáró ügyészség a bűnös szándékot és nem annak megvalósíthatóságát veszi figyelembe.

Hogy az álügyintézők melyik minisztériumtól és magas rangú személyektől ígértek támogatást, nem egyértelmű, de 2012-ben még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendelkezett az uniós források elosztásról. Az NFÜ egy évvel később aztán beolvadt a Lázár János vezette Miniszterelnökségbe.