Kétszázmilliót kell fizetni az embertelen magyar börtönök miatt

Budapest, 2015. március 16.
Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. március 16. Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. március 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Összesen több mint 218 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön negyvenkilenc magyar fogvatartottnak, mert túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. A testület ítélete azt mondja ki, hogy ez ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi bíróság egyhangúlag elfogadott ítélete értelmében a magyar államnak három hónapon belül összesen 692 ezer euró kártérítést és perköltséget kell fizetnie 49 rabnak

a rossz börtönkörülmények miatt.

A túlzsúfoltság mellett a felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogy a mellékhelyiség nem volt rendesen elválasztva a cellától, és nem volt megfelelő szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak, és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bíróság december 10-én negyvenhárom másik magyar fogvatartott ügyében hirdetett ítéletet. A törvényszék akkori döntése értelmében a magyar államnak 739 900 ezer euró (több mint 230 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a raboknak a rossz körülmények miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság akkor azt mondta, hogy az állam máig nem teremtette meg

a hatékony jogorvoslat lehetőségét.

A károsultak ezért fordulnak a nemzetközi bírósághoz.