Már a kormányhivatalnak is gyanús a fóti befektetés

Bartos Sándor, Fót polgármestere azt ígérte, jövő héten kommentálja az eseményeket.
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot kezdeményezett a Pest Megyei Kormányhivatal a fóti önkormányzat és a Hungária Értékpapír között létrejött szerződéssel kapcsolatban – derül ki az Origo birtokába került dokumentumból. A Tarnai Richárd kormánymegbízott által aláírt levél szerint a jelenlegi és a korábbi polgármesterek szabálytalanul járhattak el, amikor rábízták a település egymilliárd forintos vagyonát az azóta csődbe ment Hungária Értékpapírra. A kért vizsgálatot már korábban lefolytatta a képviselőtestület, és arra a következtetésre jutottak, hogy a városvezetők nem megfelelően jártak el. A következő képviselőtestületi ülésen emiatt azt javasolják, hogy tegyenek feljelentést.
Vágólapra másolva!

A Pest Megyei Kormányhivatal az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hivatalos értesítése alapján kezdeményezett vizsgálatot a fóti önkormányzat és a Hungária Értékpapír között létrejött szerződéssel kapcsolatban. Az Origo információi szerint Tarnai Richárd kormánymegbízott azt javasolta a helyi képviselőtestületnek, hogy vizsgálják meg, szabályos volt-e az összesen egymilliárd forintról szóló szerződés létrejötte, valamint hogy megállapítható-e valakinek a felelőssége.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata még nem zárult le, azonban

ha az eljárás során felmerül valamilyen szabálytalanság gyanúja, akkor az illetékes hivatalhoz fordulnak,

mert gyakran nem rendelkeznek olyan jogosítványokkal, amelyek az eljárás lefolytatásához szükségesek.

Bartos Sándor, Fót jelenlegi polgármestere Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez történt most is: levélben jelezték ugyanis az önkormányzatok törvényes működését felügyelő kormányhivatalnak, hogy a korábbi fóti városvezetés olyan 500 millió forintról szóló szerződést kötött a Hungária Értékpapírral, amely lehetővé tette, hogy a brókercég a pénzből ne csak állampapírokat, hanem más pénzügyi termékeket is vásároljon.

A helyi képviselő-testület viszont csak állampapír vásárlására adott felhatalmazást.

A Pest Megyei Kormányhivatal szerint szabálytalan lehetett a jelenlegi polgármester, a fideszes Bartos Sándor intézkedése is. A városvezető ugyanis nem sokkal a 2014-es önkormányzati választások után újabb 500 millió forintot bízott a Hungária Értékpapírra. Ekkor viszont még nem alakult meg a város Pénzügyi és Felügyelői Bizottsága, viszont ennek

a testületnek a jóváhagyása elengedhetetlen az egy évnél hosszabb lejáratú értékpapírok vásárlásához és jegyzéséhez.

A polgármester korábban azt állította az Origónak, hogy az önkormányzati rendelet felhatalmazása és a könyvvizsgáló támogató javaslata alapján döntött így.

A képviselő-testület ideiglenes bizottsága szerint Bartos Sándor is hibát követett el Fotó: Polyák Attila - Origo

A képviselő-testület egyébként már lefolytatta a kért vizsgálatot, ugyanis már korábban is felmerült a szabálytalan eljárás gyanúja. Az ügy kivizsgálására létrehozott ideiglenes bizottság decemberben fejezte be munkáját, végső jelentésük pedig azt állapította meg, hogy

a városvezetők olyan szerződéseket kötöttek, amelyek lehetővé tették, hogy ne csak állampapírt vegyen a brókercég.

Bartos Sándor ezzel kapcsolatban korábban az Origónak azt mondta, hogy szerinte csalt a Hungária Értékpapír, ő csak állampapír vételére adott felhatalmazást.

Az ideiglenes bizottság jelentése szerint fennáll a bűncselekmény elkövetésének lehetősége, ezért azt javasolják a jövő szerdai ülésen, hogy tegyenek feljelentést ismeretlen tettesek ellen.

Az igazságügyi szakértő szerint is szabálytalanság történt

Az önkormányzat korábban független igazságügyi szakértő véleményét is kikérte, aki 73 oldalas jelentésében ugyanarra a következtetésekre jutott, mint a képviselő-testület ideiglenes bizottsága:

  • A fóti városvezetés nem a költségvetési rendeletnek megfelelően fektette be a város egymilliárd forintos vagyonát.
  • A választott portfólió kifejezetten kockázatos volt, miután csak a vagyon felének befektetési módját határozták meg (állampapír), a másik felét bármilyen eszközbe befektethették.
  • A magas kockázat miatt az is előfordulhatott volna, hogy Fót úgy is elveszíti a teljes összeget, hogy nem megy csődbe a Hungária Értékpapír. Sőt a település még akár mínuszba is kerülhetett volna.
  • A szerződések megkötése után nem figyelték a portfóliókat, így amikor lejárt a szerződés, nem hosszabbították meg azt. Emiatt automatikusan határozatlan idejűvé vált, és a befektetett vagyon elveszítette hozam- és tőkevédettségét.

Bartos Sándor az utóbbi ponttal kapcsolatban azt állította, hogy nem kapott jelzést a pénzügyi vezetőtől, akinek szólnia kellett volna. A szakértői jelentés szerint viszont a szerződés lejártakor mindenképpen lépni kellett volna, és mérlegelni kellett volna, hogy vállalható-e ez a kockázat.

Bartos Sándor szerint a Hungária Értékpapír nem azt tette, amire felhatalmazást adott Fotó: Magócsi Márton - Origo

A szerződést egyébként több oldalról is boncolják: az önkormányzati bizottság ugyan már elfogadta a végső jelentését, de

az ÁSZ és a nyomozóhatóság még mindig vizsgálódik.

Utóbbi tavaly év végén megszüntette a nyomozást, azonban ez ellen a képviselő-testület panaszt tett, amelyet a Pest Megyei Főügyészség – szintén az Állami Számvevőszéktől kapott hivatalos értesítésre hivatkozva – alaposnak tartott, így újra vizsgálják az ügyet.

Egymilliárd helyett 30 millió forint

A Hungária Értékpapír csődje miatt a város futhat a pénze után, a helyi képviselők szerint jó, ha néhány tízmillió forintot látnak majd az összegből. Vargha Nóra, a képviselő-testület ideiglenes vizsgálóbizottságának vezetője szerint

a város valamivel több, mint 30 millió forintot kaphat majd vissza

a befektetett 1 milliárd, és a hozamként ígért további 84 millió forint helyett.

"A többi, nem állampapírban lévő befektetésünk megtérülésére sajnos semmi esély sincs, miután a kötvényt kibocsátó Hungária-leánycégek nem működnek, vagyonuk alig van, az is biztosítási intézkedéssel terhelve, tartozásuk pedig több milliárd forintos lehet" – fogalmazott a politikus.

Vargha Nóra szerint 30 milliót kaphat vissza a város az egymilliárd forintos befektetéséből Fotó: Mudra László - Origo

A fóti botrány mindenesetre a Fidesznek is kezd kellemetlenné válni, és – mint ahogyan azt az Origo megírta – már a központból is leszóltak, hogy Bartos Sándor próbáljon meg kompromisszumot kötni. Hiába azonos pártállású ugyanis a polgármester és a képviselő-testület, úgy tűnik, már nem állnak a városvezető mögött.

Bartos Sándor fóti polgármester az Origo kérdéseire nem kívánt reagálni, mint írta "a Hungária Értékpapír Zrt.-vel kapcsolatban a hatósági vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak, végleges eredmény illetve megállapítás még egyik ügyben sem született, így jelenleg nyilatkozni nem kívánok az ügyben".