Kivillant a pisztolytáska Ferihegyen

2016.01.07. Cameron konvoly
David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Több tucat egyenruhás rendőr mellett utasnak álcázott civilruhás rendőrök is felkészültek a brit kormányfő budapesti látogatására. A belvárosban rengeteg a rendőr, a tetőkről mesterlövészek figyelnek, és az Andrássy úton leszedték a kukákat, csak a tető árválkodik. Délután fél háromkor megérkezett David Cameron brit kormányfő, a repülőtéren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  fogadta. Az Origo tudósítója a legfontosabb helyszíneken van. 
Vágólapra másolva!

A 15-20 egyenruhás rendőr a forgalom irányításában vesz részt, de jópár civil ruhás rendőr is van a terminálokon az utasok között - jelentette az Origo tudósítója. Utóbbiak közül egyikük pisztolytáskát villantott, vélelmezhetően ő civil ruhás ügynök lehet.

A Terrorelhárítási Központ már korábban jelezte, hogy felkészült a brit miniszterelnök és az őt kísérő delegáció biztosítására, amit az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a brit partnerszolgálat szakembereivel együttműködve dolgozta ki.

Rendőrök irányítják a forgalmat Forrás: Origo

Kéményseprő? Mesterlövész?

Tudósítónk időközben a Deák térre ért, nagyobb rendőri jelenlétet a Bajcsy-Zsilinszky - Andrássy út körül látott. Több parkolót rendőrségi szalagokkal kerítettek kötbe, a tetőkről is figyelnek, valószínűleg mesterlövészek lehetnek.

Mesterlövészekkel is biztosítják majd a miniszterelnöki utat Forrás: Origo
A belvárosban most több a rendőr Forrás: Origo

Rendőrök sisakkal, TEK-es palesztin kendőben

A rendőrségi sisak nem golyóálló, és jellemzően tömegoszlatások esetén szokták használni, úgyhogy nem értik, miért kell most magukkal hordani - mondta tudósítónknak az egyik rendőr. Kollégánk arra is felfigyelt, hogy az Andrássy úton leszedték a kukákat, csak a tető árválkodik. A Hősök terénél is sok a rendőr, vannak fekete, taktikai ruhát viselő egységek is. Az egyik ilyen személy palesztin kendőt viselt. Tudósítónk kérdésére az egyik rendőr azt mondta, TEK-es lehet az illető.

A rendőrök sem értik, most minek a sisak Forrás: Origo

A szemetes hűlt helye Forrás: Origo

Megérkezett a brit kormányfő

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja David Cameron brit miniszterelnököt Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt
A brit miniszterelnök a Hősök tere előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Kalasnyikovos egységek a metrón

Tudósítónkról elmondható, hogy ma valóban biztonságban érezhette magát a metrón, ugyanis két kalasnyikovval felszerelt rendőr és egy mesterlövész is utazott a kocsiban.

Ami pedig a tömegközlekedést illeti, tudósítónk úgy értesült, hogy a 200E jelzésű buszokat fél órás blokkokban fogják indítani, tehát tartós forgalomkimaradásról egyelőre nincs információ. A BKK korábban azt javasolta, hogy akit érint, illetve a kora délutáni órákban utazna, az inkább a metrót vegye igénybe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a delegáció közlekedése miatt az ideiglenes forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XIV. és XV. kerületét érintik.

A két kormányfő legutóbb tavaly decemberben az EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett, Orbán Viktor ezt követően jelentette be, hogy David Cameron január 7-én Budapestre látogat.

Brit miniszterelnök legutóbb 2005-ben járt Budapesten,

Tony Blair, az EU soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia kormányfője az Európai Unió hétéves költségvetését jelentősen csökkentő brit javaslatról tárgyalt Magyarországon a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország miniszterelnökével, köztük Gyurcsány Ferenccel.